Ostvarena saradnja sa kompanijom WolkAbout


23.10.2018. - 13:15 

U cilju unapređenja nastave za studente Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, kompanija WolkAbout i Katedra za elektroniku FTN-a prepoznali su zajednički interes koji se zasniva na razvoju koncepta “Internet of Things” i postigli su dogovor o donaciji u oktobru 2018. godine.

Kompanija WolkAbout je donirala Katedri za elektroniku jedan server i svoj proizvod-IoT platformu koja služi za povezivanje, upravljanje i kontrolu uređaja, praćenje i obradu informacija u realnom vremenu. Ova platforma će biti korišćena na master akademskim studijama, na predmetima koji se bave konceptom “Internet of Things”.

“Na ovaj način Katedra za elektroniku želi da osavremeni svoj nastavni plan i program i velika nam je čast što smo u tom poduhvatu uspeli da uspostavimo saradnju sa jednom uspešnom kompanijom kao što je WolkAbout. Pomoću IoT Platforme, koja omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja različitih uređaja, i predstavlja osnovu za digitalnu transformaciju društva u celini, studenti će biti u mogućnosti da na brži i lakši način postanu deo novih tehnoloških trendova” – navodi doc. dr Vladimir Rajs, rukovodilac usmerenja Primenjena elektronika sa Katedre za elektroniku.

Direktorica WolkAbout razvojnog centra Aleksandra Rapajić ovom prilikom poručila je da smo na pragu još jedne industrijske revolucije u kojoj značajnu ulogu imaju “Internet of Things” tehnologije te da ova kompanija želi da pruži svoj doprinos inovaciji obrazovnog sistema.

“WolkAbout tim stručnjaka je iznedrio produkt - WolkAbot IoT platformu visokih performansi, koja čini “srce i mozak” rešenja za povezivanje, upravljanje i kontrolu uređaja, praćenje i obradu informacija u realnom vremenu, a sve sa ciljem da dobijemo kompletno IoT rešenje. Stoga smo odlučili, da instancu WolkAbout IoT platforme, ustupimo Katedri za elektroniku na Departmanu za elektroniku, energetiku i telekomunikacije FTN-a i na taj način pomognemo, kako profesorima, tako i budućim inženjerima da se pripreme za novo digitalno doba koje je pred nama. Kao pioniri u IoT revoluciji, drago nam je što smo u mogućnosti da doprinesemo obrazovanju i pripremimo ga za izazove 21. veka" – ističe direktorica Aleksandra Rapajić.

Ova platforma će se koristiti kao zvanična IoT platforma Katedre za elektroniku i nalazi se na ovoj web adresi. Takođe, predstavnici kompanije Wolkabout održaće dve radionice našim studentima na temu "Internet of Things".

WolkAbout je kompanija fokusirana na razvoj “Internet of Things” aplikacija, koje putem postojećih informacionih i komunikacionih tehnologija omogućavaju umrežavanje i daljinsku razmenu podataka između uređaja i korisnika. Pored sedišta u Češkoj Republici, kompanija WolkAbout ima razvojni centar u Novom Sadu, osnovan od strane visoko motivisanih stručnjaka, sa višegodišnjim iskustvom u softverskom inženjerstvu i industrijskoj automatizaciji.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.