Timu sa FTN-a nagrada za progresivnu ideju


19.10.2018. - 10:38 

Model za procenu efekta arhitektonskih procesa na životnu sredinu koji je nastao sinergijom znanja naših istraživača i profesora iz različitih oblasti, krunisana je Nagradom za progresivnu ideju na 24. međunarodnoj konferenciji „Inženjerstvo za zaštitu životne sredine – TOP 2018“ u Slovačkoj.

Istraživački tim, koji se okupio sa ciljem osmišljavanja načina smanjenja zagađenja vode, vazduha i zemljišta koja su prouzrokovana u ciklusu izgradnje građevinskih objekata, činili su istraživači Miljan Šunjević, Sonja Dmitrašinović, Boris Obrovski, prof. dr Darko Reba (Departman za arhitekturu i urbanizam), doc. dr Vladimir Rajs (Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije) i prof. emeritus Mirjana Vojinović Miloradov (Departman za zaštitu životne sredine), kao mentor tima.

U okviru istraživanja, Miljan Šunjević je osmislio model ADAM sa ciljem da se arhitektama pruži pomoć pre izvođenja radova u uviđanju da li njihove odluke štetno utiču na životnu sredinu i koji procesi generišu kritične nivoe zagađenja. „Kao jedan od prvih interdisciplinarnih studenata (studije Arhitekture i Inženjerstva zaštite životne sredine) uvideo sam da u procesima izgradnje objekata emitujemo velike količine zagađujućih supstanci u životnu sredinu. Vođen idejom da je potrebno osmisliti način mitigacije zagađenja, došao sam na ideju za razvoj modela ADAM za koji je bilo potrebno napraviti spregu između različitih disciplina kako bi se sagledao širok spektar uticaja štetnih zagađenja.  Zato su u stvaranju koncepta modela ADAM učestvovali profesori i istraživači iz oblasti arhitekture, elektrotehnike i zaštite životne sredine” – navodi Miljan.

Kreirani model predstavljen je javnosti kroz naučni rad sa temom „Implementation of advanced environmental monitoring models in innovative architectural decision analysis model – ADAM” i proglašen je jednom od najboljih progresivnih ideja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj tehničkom aspektu zaštiti životne sredine. Konferencija TOP 2018 je održana od 19. do 21. septembra u Slovačkom mestu Štrbske Pleso i okupila je veliki broj stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine iz cele Evrope.

„Ova nagrada je pokazatelj kvaliteta rada našeg istraživačkog tima i predstavlja potvrdu da se koncept modela razvija u pravom smeru” – zaključuje Miljan.