Monitoring nivoa E-polja i izloženosti polju


16.10.2018. - 07:55 

U okviru realizacije projekta “Određivanje izloženosti električnim poljima visokih frekvencija u zonama povećane osetljivosti kampusa Univerziteta u Novom Sadu”, istraživački tim sa Katedre za teorijsku elektrotehniku, pod rukovodstvom prof. dr Nikole Đurića, je u toku leta završio monitoring prisutnih nivoa električnog (E) polja na otvorenom prostoru kampusa Univerziteta u Novom Sadu.

Cilj projekta je bio određivanje kumulativnog nivoa E-polja, usled svih prisutnih izvora zračenja u okolini kampusa, kao i izloženosti opšte populacije ovom polju, u zonama u kojima je moguće da se nađe veća koncentracija studenata i univerzitetskog osoblja, kao što je prikazano na slici u nastvaku.

Do sada nije bilo sličnih, niti bilo kojih drugih sistematskih aktivnosti monitoringa polja u okviru kampusa, iako se, zbog praktično stalnog boravka studentske populacije, ovo područje može smatrati zonom od posebnog interesa, odnosno zonom povećane osetljivosti na izlaganje elektromagnetskim (EM) poljima i zračenju, generalno.

U toku je promocija ovog projekta i rezultata monitoringa, u vidu izloženih postera, koji se mogu posetiti u hodniku koji spaja blok F i deo zgrade sa afiteatrima (hodnik iznad skriptarnice FTN-a).

Pozivaju se zainteresovane kolege da posete ovu izložbu i upoznaju se sa tehničkim detaljima obavljenog monitoringa E-polja, koji za cilj ima aktivno sprovođenje usvojene politike o prevenciji i zaštiti javnog zdravlja opšte populacije, u ovom slučaju akademske zajednice, usled, nažalost, neminovnog i sveprisutnijeg izlaganja E-polju.

 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.