Zajednička radionica studenata sa Tokyo University of Science i FTN-a


03.07.2018. - 10:52 

Na Fakultetu tehničkih nauka, u prostorijama ScenLab-a od 25. do 28. juna 2018. godine održana je radionica za ukupno 36 studenata iz Novog Sada i Tokija (Tokyo University of Science, Japan).  Formirano je šest radnih grupa (4 studenta sa FTN-a su činili grupu sa 2 studenta iz Japana) koje su odgovorile na zadatak radionice i dale konceptualni predlog arhitektonsko urbanističkih rešenja za 2 od 4 lokacije predviđene KONKURSOM „Nova Mesta“ koji je raspisalo Društvo arhitekata Novog  Sada - DaNS.

Radionicu su vodili profesori i asistenti sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka, zajedno sa kolegama iz Japana. Oni su studente uputili u zadatak i pomogli im u formiranju grupa. Takođe su nadgledali i usmeravali studente u samom radu odgovarajući na njihova pitanja i komentarišući rešenja.

Tokom  dvodnevne radionice studenti iz Srbije i Japana imali su priliku da se upoznaju i zajedno rade na predlogu rešenja koje u obzir uzima zahteve i potrebe korisnika, ali i savremene trendove u uređenju koji su prisutni van granica naše zemlje.  Oni su, u formiranim grupama dali ukupno šest rešenja dve konkurse lokacije („Salajka“ i „Omladinskog pokreta“), što ukupno čini 12 konceptualnih arhitektonsko urbanističkih projekata. Poslednjeg dana radionice  studenti su prezentovali svoja rešenja, pri čemu su im dati komentari i smernice mogućih unapređenja. Po mišljenju nastavnika (koji su ovde imali ulogu savetnika) predložena rešenja su odgovorila na zadatak diktiran konkursom a studenti su do kraja preuzeli odgovornost da dovršivši radove pošalju svoja rešenja i učestvuju na konkursu.

Ishod radionice je svestrano zadovoljstvo, kako studenata- tako i osoblja, kako domaćina- tako i gostiju. Kao prigodan kraj četvorodnevnog rada upriličena je studijska poseta Kragujevcu, pri čemu je posećen Inženjerski fakultet, sa kojim Fakultet tehničkih nauka ima dugogodišnju saradnju. Tom prilikom organizovane su prezentacije na kojima su predstavljeni radovi studenata FTN-a kao i gostiju iz Japana. Prilikom posete Kragujevcu posećen je i kompleks muzeja 21. oktobra, arhitekte Ivana Antića, za čija su dela gosti iz Japana bili posebno zainteresovani. Za kraj druženja predviđen je obilazak Memorijalnog kompleksa parka Šumarice u kome se nalaze spomenici značajnih domaćih autora. Tokom boravka u Srbiji gosti su iskazali nedvosmisleno zadovoljstvo i izrazili interes za budućom saradnjom.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.