Održana konferencija „Savremena građevinska praksa 2018“


08.06.2018. - 07:46 

U ambijentu kongresnog centra „CePTOR“ na Fruškoj gori, 31. maja i 1. juna održana je konferencija „Savremena građevinska praksa“. Kao i svake godine, organizatori su bili Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Društvo građevinskih inženjera Novog Sada.

Na konferenciji su eminentni predavači prezentovali aktuelne teme iz oblasti savremenog građevinarstva. Pored eksperata u pojedinim oblastima graditeljstva, učesnicima su se predstavile velike kompanije poput Mapei-a, Doka-e, Rofix-a, Rockwool-a, Sika-e, Knauf-a i Piramide.

Na početku konferencije „Savremena građevinska praksa“ učesnicima skupa su se obratili predsednik Društva građevinskih inženjera Novog Sada, prof. dr Vlastimir Radonjanin, prof. emeritus Radomir Folić i direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju prof. dr Đorđe Lađinović. Oni su predstavili svim učesnicima program konferencije u kome su zastupljene sledeće oblasti: geotehnička istraživanja, projektovanje i izgradnja autoputnih koridora, projektovanje i izvođenje sanacija zidanih objekata od istorijskog značaja, problemi fundiranja, monitoring sistem i probno opterećenje železničko-drumskog mosta u Novom Sadu, odštetni zahtevi na građevinskim projektima - kvantifikacija i prevencija, doprinos armiranobetonskih zidova seizmičkoj sigurnosti visokih zgrada, topološka optimizacija    armiranobetonskih ravanskih nosača primenom metode pritisnutih štapova i zatega, mogućnosti primene novih tehnologija u upravljanju poplavama na ravničarskim rekama i dr. Prisutnim učesnicima konferencije se obratila i prof. dr Maja Todorović, popredsednik Skuštine inženjerske komore Srbije i Mirjana Manić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Vojvodine. Konferenciju je zvanično otvorio dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Rade Doroslovački.

Na konferenciji su prezentovane aktuelne teme vezane za izgradnju Koridora 10 i 11 i probleme prilikom izvođenja kosina na autoputnim koridorima. Bilo je reči i o fundiranju tržnog centra „Promenada“ u Novom Sadu, ujedno i najvećeg tržnog centra u Srbiji, koji zauzima 149000 m2  i na čijoj izgradnji radi svakodnevno preko 500 radnika. Dobitnik nagrade za rezultate u saradnji sa privredom na proslavi 58 godina postojanja FTN-a, prof. dr Dušan Kovačević, predstavio je monitoring sistem i ispitivanje „Žeželjevog“ mosta probnim opterećenjem. Prof. dr Mirjana Malešev i prof. dr Ivanka Netinger Grubeša su govorile o primeni pepela poljoprivredne biomase u građevinskim proizvodima u Hrvatskoj i Srbiji. Ova tema je rezultat rada u okviru zajedničkog „Eco build Interreg IPA“ programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije. Njihova predavanja su bila odličan uvod za okrugli sto na temu „Poljoprivredni otpad – izazovi i poslovne mogućnosti“.  

Drugi dan konferencije, bio je posvećen mladim doktorima nauka i njihovim istraživanjima u oblasti seizmike, novih građevinskih materijala i upravljanja rizicima od katastrofalnih događaja. Nakon ovih izlaganja pokrenuta je završna diskusija i donešeni su zaključci konferencije. Prof. dr Vlastimir Radonjanin se zahvalio svima koji su pomogli, prisustvovali i uveličali svojim prisustvom konferenciju „Savremena građevinska praksa“. Takođe, on se nada da će i sledeća konferencija biti podjednako uspešna, a iskoristio je priliku da pozove sve učesnike na konferenciju „iNDis 2018“ koja se održava u Novom Sadu od 21-23.11.2018. godine.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.