Završen prvi FTN Hakaton – What the Hack?


23.05.2018. - 08:17 

U nedelju, 20. maja završen je prvi FTN Hakaton - What the Hack? U Centralnoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 8 ekipa vredno je radilo 36 sati realizujući ideje kako bi sebi i svojim kolegama poboljšali uslove studiranja na FTN-u.
Tokom dva dana hakeri su, pored programiranja imali priliku i da u prijatnom okruženju razmenjuju iskustva sa drugim kolegama i mentorima, razbuđuju se uz instruktore joge iz World Class Fitnes centra kao i da slušaju predavanja na temu virtualne realnosti koje su držali predavači iz kompanija Microsoft Development Centar i Case 3D.

Nakon finalne prezentacije izuzetno dobrih rešenja žiri je imao težak zadatak da proglasi pobednike.

Prvo mesto na takmičenju je osvojila ekipa “Degeneratori koda”. Uviđajući da je posećenost predavanja na višim godinama studija sve slabija, “Degeneratori koda” su implementirali aplikaciju koja omogućava studentima da podele audio i video snimke predavanja. Zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja govora ove snimke je moguće pretražiti po ključnim rečima, a zahvaljujući tehnologiji mašinskog učenja implementirana aplikacija ima mogućnost da automatski označi bitne elemente u transkriptu predavanja.

Drugo mesto na takmičenju osvojila je ekipa “Vivify”. Momci iz ove ekipe razvili su sistem koji u realnom vremenu prikazuje slobodna mesta u čitaonicama, omogućava studentima da rezervišu mesto u čitaonici i automatski ih prijavljuje i odjavljuje prilikom ulaska i izlaska iz čitaonice. Naročito je interesantno da sistem koristi tehniku gejmifikacije da bi motivisao studente da odgovorno koriste čitaonicu.

Treće mesto je osvojila ekipa “Nesposobnjakovići”. U suprot onome što bi ime ekipe sugerisalo, “Nesposobnjakovići” su implementirali govorni automat koji automatski odgovara studentima (i onima koji to žele na postanu) na često postavljana pitanja o Fakultetu tehničkih nauka. Time se drastično smanjuje vreme koje je potrebno da studenti dobiju odgovor na postavljana pitanja.

Za pobedničke timove obezbeđene su vredne nagrade.

U okviru Hakatona, u nedelju, 20. maja održano je i posebno takmičenje namenjeno maturantima – PROMOTON. Pred njih su postavljeni manje zahtevni zadaci a  za realizaciju ideja kako promovisati Fakultet imali su četiri sata. Tri pobedničke ekipe su: „We are FTN“, „Cickomat“ i „Šećeri“. Maturanti su imali priliku da osvoje besplatnu pripremnu nastavu, oslobađanje troškova prijave na Konkurs i karte za Exit.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.