62. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća


16.05.2018. - 12:57 

Fakultet tehničkih nauka nastupiće na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća koji se održava od 21. do 25. maja 2018. godine na Beogradskom sajmu u HALI 2.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća pravo je mesto za promociju četvrte industrijske revolucije – Industrije 4.0. Reč je o digitalizaciji koja je unela revolucionarne promene u razvoj i način poslovanja kompanija, povećanje produktivnost i unapređenje konkurentnosti. Ovaj koncept ukazuje na nove mogućnosti i izazove, usmerava na prepoznavanje novih uticaja i posledica ubrzanih tehničko-tehnoloških dešavanja.

Da bi zadržao imidž najuglednije specijalizovane razvojno-tehnološke manifestacije u ovom delu Evrope, Sajam tehnike pokušava da ugosti sve relevantne domaće i brojne strane izlagače, među kojima su i ključni promoteri tehničko-tehnoloških trendova u svetu.

Koncepcijski akcenat Sajma je na inovacijama i novim tehnologijama, na „fabrikama budućnosti“ i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Fakultet će predstaviti nove proizvode iz laboratorija FTN-a:

„Pametno jaje” -Tim Keep it fresh sa Fakulteta tehničkih nauka kreirao je „Pametno jaje”, proizvod sa ciljem da poboljša kvalitet svakodnevnog života ljudi određujući životni vek kvarljivih prehrambenih namirnica merenjem temperature i vlage prostora u kome se nalazi. „Pametno jaje” je tipičan proizvod koji ima obeležje interneta stvari. Veličine je kokošijeg jajeta i sadrži senzore temperature i vlažnosti vazduha, kao i odgovarajuću elektroniku da se poveže na internet. Osnovna namena je da merenjem temperature i vlage, u prostoru gde se nalazi, odredi životni vek kvarljivih prehrambenih namirnica koje se nalaze u tom prostoru.

Axon Voice Assistant - "Govorni asistent" je aplikacija za upravljanje mobilnim telefom putem glasa na srpskom jeziku i TTS sintetizator govora, pored očigledne primene za korišćenje telefona, bez upotrebe ruku predstavlja i korisno pomagalo za osobe sa invaliditetom. U pitanju je i izuzetno značajan i aktuelan proizvod jer slični primeri za engleski jezik, poput Ejplove Siri i Majkrosoftove aplikacije Cortana, već postoje. Aplikacija „govorni asistent“ će se uskoro naći i na Play Store prodavnici pod operativnim sistemom Android.  

MERENJE U KONCEPTU PAMETNE DISTRIBUTIVNE MREŽE: Pouzdan i efikasan sistem za merenje i analizu snage i utrošene električne energije duž voda, sa mogućnošću lociranja termogenog opterećenja čija je snaga veća ili jednaka 2 kW po fazi.

LABORATORIJA ZA METROLOGIJU:Projektovanje i razvoj mernih instrumenata; Razvoj softvera za podršku akreditovanim metrološkim laboratorijama; Etaloniranje mernih instrumenata.

Više informacija o sajmu na sajtu