NAGRADA ZA NAJINOVATIVNIJE PROJEKTE


11.05.2018. - 12:12

Na konkursu "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" nagradu za najuspešnije projekte pristigle na konkurs dobio je projekat "Strategija za zdrave i održive škole" tima sa Fakulteta tehničkih nauka, koji čine stručnjaci sa Departmana za arhitekturu i urbanizam (Katedra za arhitekturu i urbanizam) i Departmana za računarstvo i automatiku (Katedra za automatsko upravljanje) u saradnji sa Katedrom za farmaciju Medicinskog fakulteta, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Osnovnom školom „Marija Trandafil“ iz Futoga.

Projekat se fokusira na razvoj naprednog, inovativnog i trandisciplinarnog pristupa adaptiranju objekata osnovnih škola kroz primenu energetski efikasnih tehnologija koje bi uticale na zdravstvene beneficije krajnjih korisnika, sa ciljem istovremenog poboljšanja energetskih performansi školskih objekata sa stanovišta ekologije.

Nagrade su uručili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera, a u ime nagrađenog projekta svečanosti su prisustvovali prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka i prof. dr Milena Krklješ, rukovodilac projekta.

Konkurs koji su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i partnerstvo Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vlade Kraljevine Švedske, Vlade Švajcarske, Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština teži da se kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, podrži razvoj projekata koji imaju za cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i da se lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijim na promene klime.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.