Stručna ekskurzija – Čibuk 1 i muzej Mihajla Pupina


11.05.2018. - 10:30

Preko 75 profesora, asistenata i studenata studijskih programa Energetika, elektronika i telekomunikacije, Čiste energetske tehnologije i strukovnih studija Elektroenergetika - obnovljivi izvori električne energije pod vođstvom prof. dr Vladimira Katića i doc. dr Zoltana Čorbe posetili su vetropark u izgradnji Čibuk 1 i muzej Mihajla Pupina u Idvoru.

U Vladimirovcima, gde je u toku izgradnja vetroparka Čibuk 1, za naše studente održana je prezentacija o bezbednosti na radu. Studentima je bio omogućen obilazak vetrogeneratora u izgradnji, izgrađenih vetrogeneratora, kao i transformatorske stanice. Vetropark Čibuk 1 planiranog kapaciteta 158 megavata, sastavni je deo Vetroelektrana Balkana, u vlasništvu Tesla Wind. Kako je planirano, vetropark će se sastojati od 57 vetroturbina snage 2,75 MW koje će se rasprostirati na površini od oko 40 kvadratnih kilometara. Time će vetropark Čibuk 1 postati najveći na Zapadnom Balkanu.

Studente je, u ime investitora dočekao naš bivši student, Rade Roganović koji je predstavio vetropark i odgovarao na brojna pitanja studenata.

Studenti i profesori posetili su i rodnu kuću Mihajla Pupina u Idvoru koja je danas muzej otvoren za posetioce gde su su imali priliku da odgledaju kratak video o našem velikom naučniku, kao i o njegovim raznovrsnim doprinosima. Obilazak rodne kuće, kao i njegovog doma, posetioce je vratio u XIX vek, u vreme kada je Mihajlo Pupin živeo i stvarao.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.