Profesori i asistenti sa FTN-a deo pobedničkog tima na Prvom svetskom hyper-reality hakatonu


03.04.2018. - 12:16 

Na Prvom svetskom hyper-reality hakatonu pobedio je tim koji čine profesori i asistenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, okupljeni oko Laboratorije za scenski dizajn i Laboratorije interaktivnih umetnosti: Karl Mičkei (FTN), Nenad Šunjka (FTN), Pavle Dinulović (FDU), Branko Sujić (FDU) i Mirko Stojković (FDU).

Hakaton je održan u beogradskom Startit centru, od 23. do 25. marta i okupio je 32 učesnika iz Srbije i Velike Britanije koji su se, tokom 48 sati, nadmetali u pravljenju što atraktivnijeg iskustva u virtuelnoj stvarnosti. Osam takmičarskih timova ponudilo je kreativna rešenja za nadstvarno iskustvo, zasnovano na istraživanju razlika između stvarnosti, virtuelne i hiper-realnosti. Učesnicima je na raspolaganju bila tehnička oprema poslednje generacije i različita prateća pomagala koja su doprinela kreiranju potpunog hiper-realističnog doživljaja.
Ovaj događaj je organizovan zahvaljujući saradnji između SEE ICT i Bristol VR Lab-a ostvarenoj tokom projekta Digitalni gradovi, uz podršku Britanskog saveta u Srbiji.

Saradnja FTN-a i Fakulteta dramskih umetnosti bila presudna jer je spoj učesnika koji se bave različitim umetničkim i naučnim disciplinama (dramaturgija, arhitektura, scenski dizajn, animacija u inženjerstvu, dizajn zvuka, fotografija i video igare) u prvi plan postavila interdisciplinarni pristup i karakter kompletnog nadstvarnog i hiper-realističnog iskustva.

Pobednički tim prvog svetskog hyper-reality hakatona predstaviće se u utorak, 17. aprila  2018. godine, u 19.00 u Scenskoj laboratoriji Borislav Gvojić na FTN-u.  Razgovor vodi Radivoje Dinulović.

Više informacija možete pronaći OVDE.