Prvi sastanak projektnih partnera na projektu FOSTERING EDUCATION ON PARTICIPATORY PROCESSES IN URBAN AND REGIONAL PLANNING


02.03.2018. - 14:21 

U utorak, 27. februara, održan je prvi sastanak (kick off meeting) u okviru projekta FOSTERING EDUCATION ON PARTICIPATORY PROCESSES IN URBAN AND REGIONAL PLANNING na Fakultetu tehničkih nauka, koji je ujedno i koordinator pomenutog projekta.

Dekan Fakulteta, prof. dr Rade Doroslovački, zvanično je otvorio sastanak, a prisutne su pozdravili i prof. dr Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam i prof. dr Milica Kostreš, koordinator projekta.

Sastanku su prisustvovali članovi partnerskih institucija iz Češke (Architectural Institute ARCHIP iz Praga i Centre for the future iz Slavonica), Poljske (Open Territory Foundation i E-Humanistics sa Univerziteta Maria Curie-Skłodowska iz Lublina) i Mađarske (Hungarian Contemporary Architecture Centre iz Budimpešte), koji su predstavili svoje organizacije. U okviru sastanka, predstavnica Međunarodnog Višegradskog fonda (International Visegrad Fund) Ana Adamčik održala je prezentaciju grantova koje dodeljuje fond za finansiranje projekata regionalne saradnje.    

Projekat FOSTERING EDUCATION ON PARTICIPATORY PROCESSES IN URBAN AND REGIONAL PLANNING je jedan od četiri koordinatorska projekta koji su u Srbiji finansirani od strane Međunarodnog Višegradskog fonda. Njegov osnovni cilj je uspostavljanje saradnje i diseminacije dobre prakse participativnih procesa u urbanističkom i regionalnom planiranju, pri čemu univerziteti preuzimaju ulogu posrednika u saradnji. Projekat podržava učešće javnosti kroz bottom-up proces u kome građani mogu stvoriti nove urbane kvalitete koji doprinose održivosti i kreativnosti. Inovativnost se zasniva na jedinstvu teorije i raznovrsnoj praksi, koje prate obrazovni doprinosi zasnovani na izgradnji kapaciteta za dugoročno partnerstvo sa lokalnim zajednicama. Pristup na kom se projekat bazira podrazumeva unapređenje nastavnog procesa, te fleksibilnost i osetljivost prema kontekstualnom okviru rada buduc´ih stručnjaka u oblastima projektovanja, upravljanja i planiranja građenog okruženja.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.