Prvi radni sastanak Projekta H2020 Insurance


01.03.2018. - 12:38 

Istraživački tim sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, organizuje prvi Radni sastanak namenjenom korisnicima zainteresovanim za rezultate Projekta H2020_Insurance koji će se održati u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, 5. marta 2018. godine sa početkom u 9 časova.

Fakultet tehničkih nauka učestvuje, kao jedini partner iz Srbije, u realizaciji međunarodnog projekta Oasis Innovation Hub for Catastrophe and Climate Extremes Risk Assessment (H2020_Insurance, Project Number: 730381).

Period trajanja Projekta je od maja 2017. do aprila 2020. godine. Koordinator Projekta je Institut za istraživanje klimatskih promena iz Potsdama, Nemačka (više informacija o Projektu  možete naći na sajtu:  https://h2020insurance.oasishub.co/).

Kako u svetu vlada sve veća zabrinutost u vezi sa uticajem ekstremnih klimatskih događaja kako na ljudske živote, tako i na materijalna sredstva i imovinu, cilj Projekta je da (re)osiguravajućem sektoru i društvu kao celini pruži podršku u razumevanju klimatskih rizika. U okviru Projekta se planira optimizacija softvera za proračun rizika, Oasis Loss Modelling Framework, koji omogućava integraciju višestrukih izvora podataka (prirodni hazardi, ranjivost, materijalna šteta, finansijski podaci) sa ciljem procene rizika potencijalnih gubitaka izazvanih ekstremnim klimatskim događajima u posmatranom sektoru. Projekat takođe teži da uspostavi nov model za procenu rizika, poboljša postojeće klimatske modele i tehnike za procenu materijalne štete i gubitaka.

Realizacija i rezultati Projekta će Republici Srbiji pružiti podršku u domenu unapređenja i prevazilaženja problema vezanih za klimatske promene koje rezultiraju velikim poplavnim talasima, sušama i značajnim gubicima i koje, na našem podneblju, sve učestalije izazivaju značajne finansijske gubitke. Već u okviru realizacije Projekta, sistem će biti implementiran u okviru Studije izvodljivosti investicije za projektovanje i izgradnju Fabrike za tretman otpadne vode grada Novog Sada.
Učesnici Radnog sastanka su renomirani stručnjaci iz oblasti modelovanja klimatskih promena, uticaja, rizika i izloženosti ektremnim klimatskim događajima, kao i modelovanja pluvijalnih poplava:

1. Potsdam Institute for Climate Impact Research, Potsdam, Nemačka
2. GeoForschungsZentrum, Potsdam, Nemačka
3. Technical University, Danska
4. Pannon Pro Innovations, Budimpešta, Mađarska

Korisnici zainteresovani za rezultate Projekta najavljeni kao učesnici Radnog sastanka su:

1. Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije
2. Agencija za zaštitu životne sredine
3. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine
4. Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Novi Sad
5. Republički hidrometeorološki zavod
6. JVP Vode Vojvodine
7. JKP Vodovod i kanalizacija, Novi Sad


Koordinator H2020_Insurance projekta za Srbiju, dr Maja Turk Sekulić, van. prof.

Program rada možete pogledati u prilogu: