Uspešno održan 24. skup „TRENDOVI RAZVOJA“


27.02.2018. - 11:38 

Uspešno je održan 24. skup „Trendovi razvoja” koji tradicionalno okuplja mnogobrojne stručnjake iz oblasti nauke i visokog obrazovanja u regionu. Tema ovogodišnjeg  TREND-a bila je „Digitalizacija visokog obrazovanja“ i održan je od 21. do 23. februara 2018. godine u odmaralištu „Kraljevi čardaci Spa“ na Kopaoniku.

Skup je otvorio dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački dok je prodekan za finansije i razvoj Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Vladimir Katić predstavio istoriju skupa TREND od prvog održavanja do 2018. godine i posebno istakao da je na ovogodišnjem Trendu predstavljeno rekordnih 96 radova 323 autora iz sedam zemalja.

Nakon svečanog otvaranja predstavljeni su uvodni radovi: „Jedinstven informacioni sistem za obezbeđenje kvaliteta studija u Srbiji” koji je predstavio dr Živadin Micić iz Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta i profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu, a na temu „Od digitalne proizvodnje do digitalnog obrazovanja” govorio je prof. dr Dragan Šešlija prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

U okviru Trenda 2018 tokom tri dana organizovano je 11 plenarnih sesija, tri poster sesije i tri uvodne sesije u okviru kojih je predstavljen pogled u naredni period razvoja na bazi novog zakona, unapređenog kvaliteta nastave i poboljšanja materijalnog položaja nastavnog i nenastavnog osoblja.

Razmatran je i položaj istraživanja i nauke na fakultetima u svetlu novog višegodišnjeg ciklusa naučnih projekata. Predstavljeni su i referati vezani za primenu inovacija, transfera know-how u privredu, realizacije patentnih prava, tehničkih rešenja, i sl. Diskutovani su procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, Bilateralne i druge projekte. Razmatran je kvalitet nastavnog i drugih procesa u svetlu novog ciklusa nacionalne, ali i međunarodne akreditacije. Realizovani su i doprinosi u oblasti primene najnovijih digitalnih tehnologija u nastavi, učenju na daljinu, upotrebu smart tehnologija i brige o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju sa primerima primene na fakultetima u Srbiji. Takođe, predstavljena je monografska bibliografska publikacija “Analiza uspešnosti marketinških aktivnosti na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu”. Na kraju, skup je doneo svoje zaključke, koji će biti dostavljeni svim relevantnim institucijama.

Organizatori skupa su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka.

Fotografije sa 24. skupa "TRENDOVI RAZVOJA" možete pogledati OVDE.