Održano predavanje o 3D katastru


05.12.2017. - 09:44 

U četvrtak, 30.11.2017. je na Fakultetu tehničkih nauka održano predavanje o 3D katastru gostujućeg profesora dr Karela Janečke sa Univerziteta zapadne Bohemije u Plzenju, Češka u organizaciji profesora dr Aleksandre Radulović, dr Dubravke Sladić i dr Mira Govedarice.

Profesor Janečka se bavi geoprostornim bazama podataka i geoinformacionim sistemima i jedan je od autora knjige o 3D katastru koju pod pokroviteljstvom internacionalne organizacije geodeta (FIG) piše zajedno sa vodećim ljudima iz te oblasti  (Peter Van Oosterom, Christiaan Lemmen).

Profesor dr Miro Govedarica je predstavio gostujućeg profesora posle čega je usledilo devedesetominutno predavanje profesora Janečke o 3D katastru u kojem je predstavio potrebe za  uvođenje treće dimenzije u postojeće dvodimenzionalne sisteme katastra nepokretnosti, aspekte koje treba uzeti u obzir prilikom formiranja 3D katastra i internacionalne standarde.

Predavanju o 3D katastru prethodilo je i predavanje iz oblasti geoprostronih baza podataka koje je profesor Janečka u terminu redovnih predavanja održao studentima 4. godine studijskog programa Geodezije i geoinformatike.