Stipendije velikih kompanija studentima FTN-a


29.09.2017. - 08:31 

Zbog velikih potreba privrede za inženjerima Fakulteta tehničkih nauka kompanije su raspisale konkurse za dodelu stipendija našim studentima različitih obrazovnih profila kako bi obezbedile većem broju studenata mogućnost studiranja.

Kompanija HDL Design House otvara konkurs za stipendije namenjene najboljim studentima četvrte godine osnovnih studija i master studija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, i Elektronskog fakulteta u Nišu. Trajanje stipendije, za koje se mogu prijaviti studenti sa prosečnom ocenom iznad 8,5 i redovno upisanim godinama studija, je 12 meseci.  U okviru programa stipendija, svi stipendisti će imati mogućnost obavljanja stručne prakse u kompaniji HDL Design House, kao i priliku da učestvuju u obukama i kursevima koje kompanija organizuje. Stipendije se isplaćuju počev od januara 2018. zaključno sa decembrom 2018. godine.

Za master studije na studijskom programu Informacioni inženjering koji ove školske godine upisuje prvu generaciju studenata, kompanije će stipendirati punu školarinu za 11 studenata. Kompanije koje učestvuju su Gamecredits d.o.o, CUBE Risk Management Solutions doo i organizacija Data Science Serbia. Kompanija Infostud dodeljuje jednu stipendiju u iznosu od 11.000,00 dinara mesečno tokom 12 meseci.

Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ raspisuje konkurs za stipendiranje 15 studenata smera elektroenergetika koji u školskoj 2017/18. godini upisuju završnu godinu osnovnih ili master akademskih studija Fakulteta tehničkih nauka, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu. Rok prijave je 10.10.2017. godine.

Kompanija Schneider Electric DMS NS studentima koji su upisali III, IV ili I godinu master studija na studijskim programima u oblasti Elektrotehnike i računarstva pruža se mogućnost da tokom tronedeljne osmočasovne stručne prakse uporedo sa studiranjem steknu potrebna praktična iskustva u dinamičnom i inspirativnom okruženju, a za one koji su postigli odgovarajući uspeh na fakultetu, koji pokažu trud, zalaganje, kao i inovativna i kreativna rešenja tokom angažovanja na stručnoj praksi pruža se mogućnost dobijanja stipendija, a potom i zapošljavanja.

Institut RT-RK svake godine dodeljuje 100 stipendija, studentima druge godine Računarstva i automatike, kao i studentima Softverskog inženjerstva i informacionih tehnologija, koji izaberu studijsku grupu za Računarsku tehniku i računarske komunikacije.

Na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog između privrednog društva Energotehnika – Južna Bačka d.o.o Novi Sad i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu svake godine se stipendiraju redovni studenti treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija i studenti master studija studijskog modula Elektroenergetika – Energetska elektronika i električne mašine, studijskog programa Energetika, elektronika i telekomunikacije. Takođe, pravo učešća na Konkursu imaju i redovni studenti osnovnih strukovnih studija Elektroenergetika – obnovljivi izvori električne energije Fakulteta tehničkih nauka. Konkurs za školsku 2017/2018. godinu biće objavljen na proleće 2018. godine.

Takođe, Fond za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu stipendira studente Univerziteta u Novom Sadu. Sredstva za rad Fonda obezbeđuju fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, institucije izvan Univerziteta i individualni donatori. Prethodne godine institucije koje su bile donatori izvan Univerziteta bile su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Grad Novi Sad, NIS a.d, DDOR Novi Sad i Javno komunalno preduzeće "Informatika". Svake godine minimalni broj stipendija koji se dodeli studentima Fakulteta tehničkih nauka je 10.

Sve dodatne informacije možete pronaći na sajtu Fakulteta tehničkih nauka i pratiti nove konkurse u sekciji „Studenti“.