Donacija nove opreme Laboratoriji za automatizaciju


31.08.2017. - 09:55 

Kompanija ENEL iz Valjeva u saradnji sa kompanijom Schneider Electric donirala je trening makete Laboratoriji za automatizaciju Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment na kojoj će studenti sticati odgovarajuće kompetencije potrebne za Industriju 4.0.

Nova laboratorijska oprema koja se sastoji od dva kompleta od po tri makete specijalno je namenjena za didaktiku u oblasti automatizacije procesa rada. Na ovim maketama može da se radi PLC programiranje i testiranje, programiranje HMI panela, servo drajvova, servo pogona i frekventnih regulatora asinhronih motora.

„Upravljanje različitim vrstama pogona od tradicionalnog ka najsavremenijim rešenjima demonstrirano je na novoj opremi koja će se koristiti na laboratorijskim vežbama iz oblasti automatizacije procesa rada i na kojoj će studenti sticati odgovarajuće kompetencije potrebne za Industriju 4.0. Sa proizvođačem ENEL iz Valjeva imamo dobru i uspešnu saradnju i ovom prilikom bih želeo da im se zahvalim“ – navodi prof. dr Dragan Šešlija, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju.

„Ove makete su rezultat našeg dugogodišnjeg iskustva gde smo mi uvideli koje su realne potrebe kada je u pitanju obučavanje novih programera u industrijskoj automatici sa jedne strane, i za potrebe testiranja i razvoja novih aplikacija za realne potrebe u industriji sa druge strane. Jako sam zadovoljan saradnjom sa Fakultetom tehničkih nauka jer vidim da su tu okupljeni kompetentni ljudi koji su u korak sa vremenom i prate nove tehnologije“ – navodi Branislav Srećković, direktor preduzeća ENEL iz Valjeva.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.