Prezentacija istraživačke platforme AfterDutch


31.05.2017. - 08:14 

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da se ove godine SCAPES:LAB vraća u Holandiju — kroz platformu Flat.SCAPES:LAB/AfterDutch želimo da se ponovo povežemo i proverimo na koji način su stvari evoluirale od naše poslednje posete Holandiji 2014. godine. Od tada su uspešno inicirana i sprovedena čak četiri velika programa urbane pedagogije kroz koje je više od 500 mlađih kolega i studenata arhitekture, urbanizma i srodnih disciplina sa teritorije zemalja bivše Jugoslavije (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Bosna i Hercegovina) učestvovalo u istraživačkim ekspedicijama u Moskvu (2016), Berlin (2015) i Beograd (2014 i 2015) i Amsterdam.

Na temelju višegodišnjeg iskustva u radu kroz platformu SCAPES:LAB, AfterDutch predstavlja istraživački program sačinjen od nekoliko međusobno povezanih faza i namenjen je kritičkom čitanju i razumevanju slojevitosti razvoja savremenog gradskog pejzaža. Višemesečni rad uključuje i studijski obilazak više gradova u Holandiji, kao i postprodukciju stečenog znanja i argumentacije u formi publikacije odabranih zaključaka koje ćemo zajednički proizvesti sa svim prijavljenim učesnicima.

Posebno nas interesuje šta se desilo sa idejama nakon “SuperDutch” ere — koje su premise daljeg razvoja, da li su se i koliko promenili procesi donošenja odluka i šta je (naš) sledeći korak?
Da li Holandiju čeka pokretanje novog ciklusa arhitektonske hiperprodukcije ili je perod krize doprineo emancipaciji neke nove generacije arhitekata i afirmisanju drugačijeg pristupa građenoj sredini?

Koristimo priliku da vas pozovemo na prezentaciju u četvrtak 01. juna u 18:15 časova u Novom Sadu — Fakultet tehničkih nauka / Sala 309.

Vidimo se!

Srdačno,
SCAPES:LAB tim