Dodela stipendija u okviru MOFCOM programa za 2017/2018.g.


08.05.2017. - 07:56 

Narodna Republika Kina pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine dodeljuje stipendije za akademsku 2017/2018. godinu, u okviru programa akademskog obrazovanja za master  (u trajanju od jedne ili dve godine) i doktorske studije ( u trajanju od tri godine). Stipendije se dodeljuju za 40 studijskih programa na Univerzitetima u NR Kini. Spisak svih univerziteta i studijskih programa, kao i njihove kontakte možete pronaći u prilogu.

Ovi programi pružaju podršku državnim službenicima, istraživačima i rukovodiocima na srednjem nivou, u njihovom daljem obrazovanju na master ili doktorskim studijama koji se realizuju na engleskom jeziku. Ukoliko studijski program nije dostupan na engleskom jeziku, kandidati će pre početka nastave pohađati kurs kineskog jezika.

Početak programa studija: septembar 2017. godine

Program stipendiranja obuhvata troškove školarine, celokupnog nastavnog materijala (za studije, istraživanje i završni rad ili disertaciju), obezbeđen smeštaj u kampusu, nadoknadu za troškove odvojenog života (u iznosu od 3000 RMB ili ~49. 000,00 RSD za master i doktorske studije),  zdravstveno osiguranje, mesečni iznos stipendije od 3000 RMB ili ~49. 000,00 RSD za master studije, 3500 RMB ili ~57. 000,00 RSD za doktorske studije, avionska karta u oba pravca, kao i troškove povratne avio karte za posetu Srbiji, jednom godišnje.

Uslovi koje kandidat mora da ispunjava:
• Završene osnovne akademske studije
• Radno iskustvo od najmanje tri godine u relevantnoj oblasti
• Dobro fizičko zdravlje
• Državljanstvo Republike Srbije
• Manje od 45 godine starosti (datum rođenja,  posle 1. septembra 1972. godine)
• Prednost imaju kandidati koji rade u oblastima povezanim sa programom usavrašavanja, državni službenici, istraživači ili administratori na akademskim institucijama na srednjem nivou
• Posedovanje sertifikata poznavanja engleskog jezika (IETS 6 – minimum ili TOEFL , 80 - minimum) ili znanje kineskog jezika
• Izražena motivacija za promovisanje studijske razmene i saradanje između NR Kine i Republike Srbije
• Studenti koji već studiraju u Kini ili su trenutni ili bivši korisnici stipendije KR Kine nisu mogućnosti da se prijave za MOFCOM program stipendiranja.

Prijava se vrši online do 7. juna 2017. godine.