Izložba ZVONIK


11.04.2017. - 07:55 

Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka Departman za arhitekturu i urbanizam pozivaju sve zainteresovane da dođu na otvaranje izložbe ZVONIK 19. aprila 2017. u 18 časova u Paviljonu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinića 1).

Autori izložbe su Borut Juvanec i Andreja Benko

Organizatori izložbe:
Institut za vernakularnu arhitekturu Fakulteta za arhitekturu, Ljubljana
Univerzitet u Ljubljani
Univerzitet u Novom Sadu
Fakulteta tehničkih nauka Departman za arhitekturu i urbanizam, Novi Sad

Izložbu otvaraju:

Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Srbiji
prof. dr  Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu
prof. dr Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam

Obeležavanje je najstariji vid komunikacije. Svaki znak predstavlja fokus u prostoru: obeležava, vodi, budi sećanja i slavi. Postoje dvodimenzionalni znaci, kao i prostorne strukture, a zvonik koristi i još jednu novu dimenziju – zvuk.

Prvobitna konstrukcija zvonika se sastoji od drvenih stubova, koji se dižu u visinu i samim tim obezbeđuju najznačajniji efekat zvoniku: zvuk se daleko čuje. Drveni zvonici su prilično jednostavni, stubovi su postavljeni tako, da postoji mogućnost zatvaranja prostora između njih i time pružaju novi kvalitet: zatvoren prostor.

Interesantno je, da jednostavni zvonici imaju temeljne grede u obliku oktogona, dok su komplikovanije konstrukcije u obliku običnog kvadrata. Jednostavni, skromni zvonici na zapadnom delu Karpatskog basena, na prostoru nekadašnje Kraljevine Ugarske (današnji delovi Slovenije, Austrije i Mađarske), uglavnom karakterišu protestantsku kulturu. Zvonik ne predstavlja element crkvene arhitekture, on je bio u vlasništvu datog sela i njim je upravljao vlasnik zemljišta na kom je zvonik bio podignut. Zvonik je zvonio svakog jutra, svakog podneva i nakon svakog radnog dana, tj. svake večeri.

Postavljanje zvonika nezavisno od crkvene institucije predstavlja jedinstveni fenomen u Panoniji, simbolizuje primarni oblik zajedničkog života seoske zajednice na ovom delu Evrope. Zvonik je najznačajniji element, koji objedinjuje arhitektonsku prošlost Slovenije, Austrije i Mađarske.