Predavanje dobitnika Fildsove medalje: Sedrik Vilani


05.04.2017. - 11:26 

Renomirani matematičar i dobitnik Fildsove medalje Sedrik Vilani  održaće 6. aprila 2017. godine s početkom u 10 časova u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu naučno-popularno predavanje pod naslovom „Kako se rađaju ideje”.

Profesor Sedrik Vilani je direktor prestižnog Instituta Henri Poincaré Univerziteta Pjer i Marija Kiri u Parizu. Autor je više dela namenjenih popularizaciji nauke, poput knjige Živa teorema (fran. Théoreme vivant, 2012) koja je prevedena na srpski jezik.

U sklopu svoje turneje po Balkanu, Sedrik Vilani boraviće dva dana u Novom Sadu, Beogradu i Nišu kako bi podstakao interesovanje za nauku i podelio svoju sklonost ka matematici, oslanjajući se na svoj lični put, kako naučni, tako i umetnički, koji ga je doveo do Fildsove medalje, jedne od najprestižnijih nagrada u naučnom i matematičkom svetu. Njegovu biografiju  možete pogledati ovde.

Predavanje i razgovor sa učesnicima trajaće do 11.30 časova, a radni jezik skupa je engleski.

Sažetak predavanja:
Ideja, u glavi istraživača, inženjera ili pronalazača, može malo ili mnogo da promeni svet. Podsticanje rađanja ideja predstvalja pravi izazov u nastavi, posebno u oblasti istraživanja. Međutim, ideja se ne rađa tek tako. Da bi se iznedrila, potrebni su sastojci i plodno tlo!