Konferencija merno-informacione tehnologije 2016


21.12.2016. - 11:22 

Konferencija “MERNO-INFORMACIONE TEHNOLOGIJE 2016” je održana na FTN 15.12. i 16.12.2016. godine, pod motom “Let IT be MIGHTY”, u organizaciji nastavnika i studenata FTN.
Konferenciju je, u ime dekana Fakulteta, prof. dr Radeta Doroslovačkog, svečano otvorio prodekan za nauku i međunarodnu saradnju FTN-a, prof. dr Dragan Šešlija, a učesnike je pozdravio Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević. Prof. dr Zoran Milošević je u svom govoru istakao značaj FTN i ove konferencije, i ukazao na rad Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost usmeren na dalji razvoj i unapređenja u oblastima visokog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti u Novom Sadu i pokrajini. Tokom svečanog otvaranja su prof. dr Zoran Milošević i prof. dr Dragan Šešlija uručili nagrade najuspešnijem studentu modula “EET-MERNI SISTEMI” Đorđu Novakoviću i najuspešnijem studentu programa “MERENJE I REGULACIJA” Aleksandri Mitrović.
U radu konferencije su učestvovali eksperti i studenti iz oblasti elektrotehnike i računarstva, ali i drugih multidisciplinarnih oblasti povezanih sa elektrotehnikom i računarstvom, i konferencija je, prema mišljenju učesnika, više nego opravdala svoju ulogu platforme za razmenu iskustava i šireg sagledavanja aktuelnog stanja i trendova u merno-informacionim tehnologijama.

Konferencija je obradila sledeće teme:
• značaj merno-informacionih tehnologija u 'Big Data' eri;
• uloga merno-informacionih tehnologija u ‘Smart Grid’ konceptu (konceptu pametnih elektrodistributivnih mreža);
• uloga merno-informacionih tehnologija u zdravstvenim sistemima;
• Internet-of-Things tehnologije u merno-informacionim sistemima;
• infrastrukture znanja;
• upotreba merno-informacionih tehnologija u sportu;
• zemaljske mobilne mreže kao izvori mernih informacija;
• virtuelna instrumentacija.

Takođe, u okviru konferencije je održana i radionica “Merno-informacione tehnologije i infrastrukture znanja”, sa misijom povezivanja Univerzitete u Novom Sadu, Beogradu i Republici Srpskoj u ovim oblastima.

Informacije o nagrađenim studentima:

Đorđe Novaković
Nagrada u 2016. godini za najuspešnijeg studenta Elektrotehnike i računarstva, na smeru “Energetika, elektronika i telekomunikacije - Merni sistemi”, za uspeh postignut tokom studija je dodeljena Đorđu Novakoviću. Đorđe, student master studija, je dobitnik nagrade jer je, pored izuzetnog uspeha tokom studiranja (prosečna ocena 9.18), ostvario i vrhunske rezultate na međunarodnim studentskim takmičenjima:
- Hard&Soft;
- Eurobot 2015;
- Eurobot 2016;
- IEEE Signal Processing Cup;
i bio nagrađen za najbolji rad mladog autora na konferenciji ETRAN/IcETRAN 2016.

Aleksandra Mitrović
Nagrada u 2016. godini za najuspešnijeg studenta Elektrotehnike i računarstva, na studijskom programu “Merenje i regulacija”, za uspeh postignut tokom studija je dodeljena Aleksandri Mitrović.
Aleksandra, studentkinja 3. godine osnovnih akademskih studija, je ostvarila najvišu prosečnu ocenu studiranja među studentima ovog studijskog programa.