Scenlab razgovori - sezona 5: Šta radim i šta mi se događa


21.12.2016. - 09:58 

Fakultet tehničkih nauka vas poziva na otvaranje pete sezone razgovora o scenskom dizajnu u kojoj se predstavljaju autori i stručnjaci različitih profesija čije delovanje posmatramo u susretu arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti.
Razgovor će se održati u četvrtak, 22. decembra u 20 časova u Scenskoj laboratoriji FTN-a.

Ko su, šta rade i čime se bave ličnosti čije filmove i predstave gledamo, čije knjige čitamo ili o kojima slušamo u medijima, a koji stvaraju i realizuju stvarne i izmišljene prostore u kojima živimo – društvene, političke, ekonomske i medijske razgovaraće se sa Borisom Miljkovićem, kreativnim direktorom.

Boris Miljković je rođen 1956. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Branimirom Dimitrijevićem bio je autor niza televizijskih emisija i filmova. Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umetnički eksperiment i Šumanović – komedija o umetniku, neki su od naslova. Autor je velikog broja televizijskih reklama i muzičkih spotova. Za svoje radove često je nagrađivan na prestižnim međunarodnim festivalima. Reditelj je pozorišne predstave Nevjesta od vjetra Slobodana Šnajdera u Narodnom pozorištu i scensko-muzičkog dela Priča o vojniku, Igora Stravinskog u Ateljeu 212. Autor je videoradova za pozorišne predstave koje je režirao Dejan Mijač: Pseći valcer, Skakavci i Trg heroja. Videorad za Pseći valcer nagrađen je na YUSTAT Bijenalu 2004. godine. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova videoinstalacija Medijska opera, a na Trgu Republike u Beogradu konstruisao je instalaciju Beograđani sa 1.600 portreta slučajnih prolaznika izloženih u lavirintu. Do sada je napisao dve knjige priča, Čaj na Zamaleku (Geopoetika, 2002), za koju je dobio nagradu „Isidora Sekulić“ i Fabrika hartije (Geopoetika, 2003), kao i roman Uspavanka za Lalu (Geopoetika, 2004), Poljupci, sećanja i razgovori (2006), Kuvar – Šta mladi umetnik može da nauči od advertajzera, mašine, budale? (2013), Život u raju (2016, u izdanju Samizdata). Trenutno radi kao kreativni direktor na RTS.

Razgovor sa Borisom Miljkovićem vode Tatjana Dadić Dinulović i Mia David.

Urednik programa Šta radim i šta mi se događa je Tatjana Dadić Dinulović.

Više informacija: http://www.scen.uns.ac.rs/?p=18874