SCENLAB Arhiv - Novi program četvrtkom u scenskoj laboratoriji


08.12.2016. - 07:45 

Video projekcija predstave „Rodoljupci“, Jovana Sterije Popovića, u režiji Dejana Mijača (Jugoslovensko dramsko pozorište, 1986.) održaće se u četvrtak, 8. decembra 2016, u 20.00 časova u scenskoj laboratoriji, Fakultet tehničkih nauka, Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad
(prizemlje).
Scenlab arhiv je program u okviru kojeg su organizovane video projekcije važnih pozorišnih predstava koje su završile svoj pozorišni život i više nisu na repertoaru. Program će otvoriti video projekcija predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Rodoljupci“, Jovana Sterije Popovića, u režiji Dejana Mijača, iz 1986. godine, koja spada u grupu najznačajnijih predstava u istoriji ovog pozorišta.
U okviru programa Scenlab arhiv, od decembra ove godine, do juna 2017. godine, jednom mesečno, biće prikazivane video projekcije velikih predstava iz umetničke arhive Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U izabrane predstave spadaju postavke tekstova domaćih i stranih pisaca, velikih reditelja kao što su Mijač, Unkovski i Pašović, nastale za vreme rada umetničkog direktora Jovana Ćirilova na čelu ovog pozorišta. Nakon projekcije biće održan razgovor o kontekstu vremena, rediteljskom konceptu postavke i njegovoj relaciji sa scenskim dizajnom u prikazanoj predstavi, a vodiće ga urednice programa Scenlab arhiva uz učešće publike. Urednice programa su studentkinje doktorskih studija scenskog dizajna (FTN Novi Sad) arhitekta Dragana Vilotić i kostimograf Darinka Mihajlović i student master studija filmske i TV režije (FDU Beograd), reditelj Lana Pavkov.
Zahvaljujemo se Jugoslovenskom dramskom pozorištu na ustupljenom arhivskom materijalu.
Fotografija: Vojin Ivkov, Noć muzeja, „Pozorište na gradilištu“, objekat Narodnog pozorišta u Subotici, 2013.
Više informacija: http://www.scen.uns.ac.rs/?p=18658