Otvorena Laboratorija za geoinformatiku na FTN-u


24.10.2016. - 15:41 

U okviru projekta „Modernizacija školovanja u geodeziji na Zapadnom Balkanu i unapređenje stručnosti” (GEOWEB) opremljena je Laboratorija za geoinformatiku. Prodekan za nauku, prof. dr Dragan Šešlija, glavni koordinator projekta, doktor Huaan Fan na Departmanu za geodeziju i satelitsko pozicioniranje, Royal Institute of Technology, i lokalni koordinator projekta prof. dr Miro Govedarica, svečano su otvorili Laboratoriju u petak, 21.10.2016. godine.

Laboratorija je opremljena sa 16 najsavremenijih desktop PC računara, jednim serverom i 3D projektorom. U okviru ovog projekta planirano je i postavljanje geosenzora koji će biti uvezani u geosenzorsku mrežu. Uz laboratoriju se nalazi i merna oprema za geodeziju i geomatiku koju studenti mogu da koriste za terenska merenja.

U okviru laboratorije studenti će steći praktična znanja iz oblasti geoinformatike, s obzirom da laboratorija sada raspolaže savremenim resursima za akvizicuju, obradu i distribuciju geoprostornih podataka i informacija. Studenti će korišćenjem savremene akvizicione opreme prikupljati podatke, a zatim u laboratoriji raditi obradu podataka korišćenjem aktuelnih softverskih rešenja iz oblasti geoinformatike.

GEOWEB projektom predviđeno je unapređenje regionalne saradnje i integracija između obrazovnih institucija iz oblasti geodezije, geomatike i geoinformatike i ostalih partnera učesnika na projektu. Program će obezbediti razvoj plana i programa sa fokusom na ostvarivanje stručnosti i unapređenje učenja geodezije, geomatike i geoinformatike sa akcentom na poboljšanju sistema učenja u geodeziji, geomatici i geoinformatici na partnerskim univerzitetima. Rezultat projekta će biti i implementacija mehanizma za obezbeđivanje kvaliteta u obrazovanju u cilju ostvarivanja stručnosti i uvođenje e-učenja zasnovanog na rešavanju problema. U saradnji obrazovnih institucija i ostalih partnera realizovaće se unapređenje dosadašnjih GIS aplikacija u oblasti upravljanja i korišćenja zemljišta, vode i zaštite životne sredine i daljinske detekcije.