ISWA Kongres


13.09.2016. - 11:47

Novi Sad će od 19 – 22. Septembra 2016. godine biti domaćin ISWA Svetskog kongresa koji organizuje Departman za za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu FTN-a.

Nakon gradova poput Beča, Sao Paola i Firence, 1000 najboljih stručnjaka i predstavnika globalnih korporacija iz 50 zemalja, razmeniće svoja iskustva upravo u Novom Sadu, prvom gradu u regionu koji će biti domaćin jedne ovakve konferencije. Srbiji će na taj način biti obezbeđena proaktivna uloga u međunarodnom pokretu za očuvanje i unapređenje naše planete. ISWA Svetski kongres 2016. godine predstavlja jedinstvenu priliku da najbolji svetski stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine kroz sinergiju ideja i razmenu iskustava, unapređuju svoj rad i oblikuju zdravu, čistu i održivu budućnost.

Nakon 30 godina, Međunarodna asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom, prvi put je organizaciju Svetskog kongresa poverila zemlji iz Jugoistočne Evrope. Organizatori su zaokružili program Kongresa, koji je postavljen na  sajtu Konferencije i oformljene su sesije koje će obeležiti ovogodišnji, najznačajniji događaj Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom.

Upravljanje otpadom nažalost, nije oblast koju je naša zemlja svrstavala među prioritetne poslednjih godina. Standardi i pravila pridruživanja EU na ovom polju, međutim, veoma su strogi, pa je organizovanje jednog ovako velikog događaja, od izuzetnog značaja za sav budući rad institucija nadležnih za ovu oblast.  Potvrđeno je i učestvovanje kompletnog menadžmenta sekretarijata Evropske komisije za zaštitu životne sredine sa specifičnim učečešćem stručnjaka za cirkularnu ekonomiju, kao i stručnjaka zaduženih za izradu zakona o otpadu.  

Razmena iskustava više od 1200 najboljih stručnjaka i predstavnika globalnih korporacija iz čak 50 zemalja, tokom tri dana, biće od neprocenjivog značaja za sve što se na polju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u Srbiji, u narednom periodu bude kreiralo.  S obzirom na broj prijavljenih učesnika za ovogodišnji ISWA Kongres, ovo će biti najposećeniji Kongres do sada.