Jačanje veza FTN-a sa Univerzitetima širom Kine


22.06.2016. - 08:26

Nekadašnji studenti FTN-a, a sada predavači na Donghua Univerzitetu u Šangaju (Kina) Nikola Zivlak i Marko Ljubičić, kao i doc. dr Bojan Lalić, direktor DIIM-a učestvovali su na skupu "The 3rd China CEEC Educational Cooperation Event" u gradu Ninbo.

Na forumu koji je posvećen međunarodnom obrazovanju i jačanju veza Kine sa zemljama CEE promovisan je i Fakultet tehničkih nauka. Prema rečima Nikole Zivlaka najnoviji predlog kineskog predsednika Sji Jinpinga od pre nekoliko godina novi put svile, i 16+1 okviri definitivno predstavljaju sjajnu inicijative i to je nešto na šta bismo svi zajedno trebali da se fokusiramo u narednih par godina.
-Postoji velika zainteresovanost za saradnju od strane Kineza, mogućnosti će biti samo veće  i u narednim godinama. Inicijative dolazi sa kineske strane, ali mi iz Srbije treba da budemo brži i bolje spremni od svih ostalih potencijalnih zemalja saradnika, da direktno predlažemo projekte i iniciramo saradnju u oblasti edukacije, istraživanja i saradnje sa industrijom - ističe Zivlak.

Na skupu su predstavnici Srbije imali priliku da od kolega sa Univerziteta širom Kine dobiju informacije koje su od značaja za uspostavljanje dalje saradnje i jačanje veza. Doc. dr Bojan Lalić objašnjava da su veoma zainteresovani za obrazovanje, odnosno razmenu studenata koji studiraju na onim programima koji povezuju biznis i inženjerska znanja, robotika, logistika, upravljanje proizvodnjom.
- Važno je napomenuti da se radi o sadradnji zasnovanoj na asimetričnim prednostima jer su oni orijentisani prema ekonomskim istraživanjima dok mi istražujemo u području indstrijskog inženjerstva i menadžmenta - ističe Lalić i dodaje da su posete organizovane u istom kontekstu od 2015 kada je bio veliki kongres 16+1 u Beogradu pa skup u Kini, a potom i poseta predsednika.  

Grad Ningbo, kao najvažniji centar za saradnju Kine i zemalja Centralno-Istočne Evrope, i događaj koji je vlada Ningboa organizovala je događaj od izuzetne važnosti, i predstavljanje Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka će definitivno doprineti boljoj povezanosti između Kine i Srbije.