Razgovori o scenskom dizajnu - Mirko Stojković


21.06.2016. - 13:41 

Razgovori o scenskom dizajnu sa prof. dr Mirkom Stojkovićem održaće se u četvrtak, 23. jun 2016 sa početkom u 20 časova u Laboratoriji za scenski dizajn – Scen Lab na FTN-u.

Razgovori:
Pervasive games, immersive theatre, locative cinema: svi ti termini označavaju istu formu mimetičke umetnosti u kojoj igrači – ili publika – postaju glavni junaci priče u koju ulaze. Te priče se odvijaju u realnom prostoru, u stvarnosti. Igrači se slobodno kreću ulicama, šunjaju po zgradama, kriju u podrumima, lutaju po muzejima, tumaraju po galerijama, odmaraju u kafanama, smaraju po opštinama, rade u reklamnim agencijama, istražuju po fakultetima – a i mnogim drugim mestima, pošto su svi ovi nabrojani prostori samo iz jedne jedine pervazivne igre pod nazivom „Zatamnjenje“, adaptacije Džojsovog „Uliksa“, realizovane na Bloomsday 2015. godine u Beogradu.

Javni prostori kroz koje se ti junaci kreću se transformišu u kulise, najvećim delom bez ikakvih dodatnih intervencija i skoro isključivo zaslugom priče koja, ukoliko se dovoljno vešto vodi, omogućava tako visok stepen uživljavanja da čak i lokacije koje svakodnevno viđamo mogu da, na primer, postanu tamnica u kojoj je zatočen zmaj koji se hrani krvlju miliona, poput Kalemegdana u igri „Zmajev trag“, realizovanoj 2010. godine. Moje ime je Mirko Stojković i ja pravim takve igre.

Dr um. Mirko Stojković je vanredni profesor Dramaturgije video igara, Filmske i TV dramaturgije i Kopirajtinga na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, sa više od 20 godina profesionalnog iskustva u starim i novim medijima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Engleskoj i SAD. Član je Udruženja scenarista Srbije, Screewriting Research Network i IETM International network for contemporary performing arts.

Razgovor o master studijama Scenske arhitekture i dizajna biće održan nakon predavanja. Više infomacija na linku:  http://www.scen.uns.ac.rs/?p=16395