Scenski dizajn na Sterijinom pozorju


25.05.2016. - 13:36 

Na ovogodišnjem festivalu Sterijino pozorje, SCEN Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju sa Fakulteta tehničkih nauka, učesvuje u pratećem programu. Na ovaj način započeta je saradnja sa festivalom koji će ove godine biti održan po 61. put, a trajaće od 26.maja do 2. juna.


[BEZ]GRANIČNO?

umetnički rad studenata III godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu povodom Sterijinog pozorja 2016.

29. april – 17. jun 2016.
izlozi Šok koridora 22, Zmaj Jovina pasaž br. 22, Novi Sad

U pokušaju da problematizujemo temu ovogodišnjeg Sterijinog pozorja koje postavlja pitanje „Gde su granice?“ pitamo se: Može li pozorišna umetnosti da menja društvenu stvarnost? Kome se pozorište obraća i kakav je značaj predstava koje gledamo? Gde su granice intimnog prostora publike? Da li su sve drastičnija i eksplicitnija nagost i agresija opravdana provokacija, i da li to može da probudi apatičnu publiku? Šta podrazumeva epitet nacionalni u selekciji festivala? I šta je današnji identitet Sterijinog pozorja? Kroz ova pitanja pokušavamo da artikulišemo sopstveni stav o savremenom domaćem pozorištu, posmatrajući ga kao fenomen koji bi trebalo da objedini zajednički kulturni prostor u kome državne granice nisu kriterijum saradnje. Verujemo u to da pozorište treba da ima društvenu funkciju i da čoveku ponudi ideju o mogućim rešenjima egzistencijalnih i društvenih kriza.

Pročitajte više...

ZAPISI IZ STANA BR. 50

Umetnički rad studenata II godine doktorskih studija Scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu povodom Sterijinog pozorja 2016.

27. maja – 17. juna 2016.
Šok zadruga, Zmaj Jovina pasaž br. 22, Novi Sad

OTVARANJE IZLOŽBE:  petak 27. maj 2016, 18 časova

Zapisi iz stana br. 50 predstavlja celovito, heterogeno delo umetničkih praksi scenskog dizajna koje se realizuje kroz dijaloge specifičnih, pojedinačnih autorskih poetika. Sastavljeno iz distinktivnih delova, zahvaljujući zajedničkom procesu koji su autori prošli, delo je u ishodu organska celina. Polazište za umetničko istraživanje i stvaranje ovog dela predstavlja niz tema nastalih kao lična i kolektivna reakcija na tekstove Mihaila Afanasijeviča Bulgakova, pre svega na njegove dnevnike i kapitalno delo Majstor i Margarita.Teme koje rad obrađuje inicirane su ovim tekstovima, ali su u jednakoj meri uslovljene umetničkim aspiracijama i opsesijama samih autora, i kao takve osciliraju u trijadi intimno, grupno, univerzalno.Pojavnost, likovnost i dramatugija dela definisane su kroz proces dve međusobno uslovljene linije umetničkog istraživanja tema iniciranih Bulgakovljevim tekstovima i morfoloških, ambijentalnih i značenjskih specifičnosti prostora galerije Šok zadruge.

Pročitajte više...

SCENSKI DIZAJN KAO POZORIŠNA STVARNOST
razgovor povodom najave međunarodne konferencije „Scenski dizajn: teorije, poetike i prakse“

30. maj 2016, 12.00 časova
Kamerna scena, Srpsko narodno pozorište

Pozicija scenskog dizajna u pozorišnoj praksi danas, u Srbiiji i u regionu, sve više je upitna, postajući u velikoj meri zavisna od uticaja različitih umetničkih trendova, reditelja koji aktivno preuzimaju i druge uloge u procesu nastanka pozorišne predstave i politike teatarskih institucija. Istovremeno, veza između profesionalnog rada u pozorištu i obrazovanja, sve je očiglednija, ne samo u domenu umetnosti scenskog dizajna već, i mnogo više, u oblasti scenske tehnike i tehnologije. Posebna tema je i nastup na Praškom kvadrijenalu, najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, iz ugla vrednovanja i kritičkog promišljanja svih segmenata profesionalne pozorišne produkcije.

Pročitajte više...