Tri ekipe sa FTN plasiralo se na međunarodno takmičenje u robotici (VIDEO)


27.04.2016. - 09:14 

Studenti Fakulteta tehničkih nauka okupljeni u tomove: M41, Memristor i MBS plasirali su se za finale takmičenja EUROBOT koje će se ove godine odigrati u junu u Francuskoj.

Oni su na Nacionalnom prvenstvu EUROBOT napravili robote koji su bili ubedljivi i time savladali ekipe studenata sa drugih fakulteta.
Na prvenstvu koje je odigraklu u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sad bilo je 18 prijavljenih timova, od toga je njih 15 prošlo fazu homologacije gde su pokazali da je robot autonoman, da može da završi meč i da postigne poene za 90 sekundi, i da može da izbegnu sudar sa protivničkim robotom.

Takmičenje se odvijalo na stolu dimenzije 2x3 metara, a sto je dekorisan tako da izgleda kao plaža. Zadatak je bio kako školjke dovući na početnu poziciju, zatvoriti vrata od kabine za presvlačenje, pomoću elemenata peska napraviti zamak i pecati plastične ribice iz bazena i ubaciti ih u mrežu.

Igralo se pet rundi, posle sledi polufinale, finale i meč za treće mesto. Pobednik je onaj koji je postigao najviše poena. Ove godine su učestvovali studenti sa novosadskih i beogradskih fakulteta, i po jedna srednjoškolska ekipa iz Novog Sada i Kragujevca.

Video sa takmičenja požete pogledati ovde.  
https://www.youtube.com/watch?v=0jhjumOs81w