iDEAlab laboratorija za razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja studenata


22.04.2016. - 07:16 

iDEAlab, kreativna laboratorija za podsticaj i razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja studenata svečano će biti otvorena danas, petak 22. aprila Ulici Ilije Đuričića 3. iDEAlab je jedinstvena laboratorija u Srbiji, koja kroz inkubator omogućava akademcima da svoje ideje realizuju u poslovne poduhvate.

Studenti će u prostoru iDEAlab-a razvijati svoje inovativne ideje koristeći obuke, podršku mentora i svu neophodnu opremu, poput 3D skenera, 3D štampača, Arduino i Lego Mindstorm kompleta, koja će biti na raspolaganju u samom prostoru.

iDEAlab će kroz saradnju sa kompanijama jačati i podsticati koncept otvorenih inovacija, kao i radom na stvarnim poslovnim problemima jačaće inovativnu i preduzetničku klimu među studentima Univerzitet u Novom Sadu.

Ulazak prvih timova u iDEAlab u Novom Sadu planiran je odmah nakon Startup Weekenda (13-15. maj) na kome će se obaviti selekcija najboljih ideja i timova koji imaju potencijal za razvoj ideje.

Želja da se ovakva laboratorija  osnuje temelji se na suštinskom opredeljenju da se aktivno podržavaju ideje i napori studenata da kroz primenu stečenih znanja inoviraju i preduzetnički deluju kako bi oblikovali i unapređivali ekonomsku, društvenu i kulturnu sredinu u kojoj žive.

U iDEAlab-u će, pored razvijanja kreativnih preduzetničkih ideja, biti organizovana predavanja, radionice, treninzi i takmičenja, a iDEAlab je u prethodnih godinu dana već učestvovao u organizovanju događaja poput Startup Weekend-a, DaFED-a, Geekstone-a i drugih.

iDEAlab je međunarodni Tempus projekat koji koordiniše Univerzitet u Novom Sadu.  U okviru ovog projekta uspostavlja se mreža od šest laboratorija – na Univerzitetu u Novom Sadu, u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu i Subotici, na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, Univerzitetu u Zenici i Univerzitetu u Banjaluci.

Više informacija o projektu možete da nađete na http://www.idealab.uns.ac.rs