Treće mesto na prestižnoj konferenciji u Madridu za tim sa mehatronike


31.03.2016. - 10:25 

Na konferenciji REV2016 u Madridu tim sa mehatronike u sastavu: doc. dr Slobodan Dudić i asistenti Vule Reljić i Brajan Bajči predstavili su novo laboratorijsko postrojenje - uređaj za merenje tolerancija oblika i položaja – kružnosti i na osnovu više ocenjivanih kriterijuma u jakoj konkurenciji osvojili su treće mesto.  

Uređaj vrši automatizovano merenje odstupanja od referentne vrednosti na predmetu rada, a upravljanje uređajem omogućeno je putem interneta. Prema rečima doc. Dudića korisnici ovakvog uređaja prvenstveno mogu biti studenti i učenici srednjih škola.
-Velika prednost ovakvih sistema ogleda se u tome što su razvijeni eksperimenti na raspolaganju velikom broju korisnika, a da se pri tome korisnici ne nalaze u istoj prostoriji sa eksperimentalnim postrojenjima. Uživo praćenje eksperimenta omogućeno je putem veb kamere - objašnjava doc. Dudić i dodaje da na fakultetima za predmete koji zahtevaju laboratorijski rad, od suštinskog značaja je ostvarivanje mogućnosti udaljenog pristupa inženjerskim laboratorijama kako bi se i u ovoj oblasti savladavanja gradiva omogućilo daljinsko učenje.  

Na konferenciji, izlagači  i radovi ocenjivani su na osnovu više kriterijuma kao što su: način izlaganja, prezentacija, funkcionalnost i rad uređaja, značaj uređaja, dizajn korisničkog interfejsa i slično. Pored gore navedenih, na razvoju uređaja radili su: prof. dr Dragan Šešlija, doc. dr Ivana Milenković i asistent Jovan Šulc.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.