Promocija knjige "Utočište"


03.03.2016. - 13:37

Marko Mozetić student druge godine biomedicinskog inženjerstva održaće promociju knjige "Utočište" u Svečanoj sali FTN, 09. marta sa početkom u 20 časova.

Marko je još kao mali je zavoleo igru slovima. Već tada je počeo praviti staze, mudro ostavljajući za sobom tragove – pesme, priče koje je uobličio u knjigu priča pod nazivom "Utočište". Kratke priče našeg akademca Marka izazivaju pažnju i traže odgovore s više nivoa i različitih aspekata. Izvor inspiracije Marko pronalazi u mikrookruženju koristeći sažetu pripovedačku formu, oslobođenu  manje važnih opisa i stilski nepotrebnih ukrasa.

Iz recenzije  Tomislava Marinkovića:

Svakako, reč je o modernom, darovitom i obrazovanom mladom pripovedaču čiji rukopis, u pojedinim aspektima, ostvaruje relaciju i sa takvim klasicima svetske književnosti kakav je Rejmon Keno ili, sporadično, reafirmiše štimung Semjuela Beketa. A kada je reč o domaćim savremenicima, Mozetić je na tragu rane proze Davida Albaharija  ili jednog od naših najmlađih proznih pisaca Srđana Srdića. Kada već pominjemo R. Kenoa, utisak je da se Marko Mozetić, ispisujući svoj rukopis, koristi onim postupkom na kojem su zasnovane i Kenoove „Stilske vežbe“. Junak njegovih priča je, uporedo sa unutrašnjom radnjom, sam jezik kao osnovna materija od koje neka „viša logika“ može da stvori nova ili proširi stara značenja i priču usmeri u neočekivanom pravcu.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.