Radni sastanak u okviru TEMPUS projekta NETREL


11.12.2015. - 10:56 

Radni sastanak koji se organizuje u okviru TEMPUS projekta „Mreža ustanova za edukaciju i trening javnih eko-laboratorija“ (NETREL) održaće se u sredu, 16. decembra 2015. godine, sa početkom u 10 časova, u Svečanoj Sali FTN.

Dnevni red radnog sastanka:
-Pozdravna reč koordinatora Projekta NETREL za partnerske zemlje, prof. emeritus dr Mirjana Vojinović Miloradov;
- Predstavljanje učesnika Radnog sastanka;
- Stanje životne sredine na nacionalnom nivou, Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra MPZŽS, RS;
- Prezentacija Projekta NETREL, dr Maja Turk Sekulić, vanredni profesor, Univerzitet u Novom Sadu;
- Prezentacija realizovanih aktivnosti Projekta NETREL, dr Jelena Radonić, vanredni profesor, Univerzitet u Novom Sadu;
- Formiranje Koordinacionog edukativnog tima, KET, dr. Tidža Muhić, redovni profesor, Univerzitet u
Sarajevu;
-Diskusija, predlozi i zaključci.

Projekat se realizuje u periodu od 2012. do 2016. godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini i finansiran je od strane Evropske komisije. Konzorcijum Projekta čine predstavnici sedam univerziteta: tri univerziteta sa područja Evropske unije (Tehnološki Univerzitet u Bratislavi, Republika Slovačka, Masarik Univerzitet u Brnu, Republika Češka, i Univezitet u Portsmutu, Velika Britanija) i četiri univerziteta partnerskih zemalja, PZ, (Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija, Univerzitet u Sarajevu, Republika Bosna i Hercegovina, i Univerzitet u Banja Luci, Republika Bosna i Hercegovina).

Pored Univerziteta iz Srbije i BiH učesnici projekta NETREL iz partnerskih zemalja su i Srpska agencija za žaštitu životne sredine, SEPA, Beograd, Institut za javno zdravlje Vojvodine, PHIV, Novi Sad, JKP Vodovod i kanalizacija, UCVNS, Novi Sad, Institut za javno zdravlje Republike Srpske, PHIRS, Banja
Luka, JP Vodovod AD, UCVP, Prnjavor, Federalni Agromediteranski institut, FAM, Mostar, i Institut za javno zdravlje kantona Sarajevo, PHIS, Sarajevo.

Osnovni ciljevi Projekta su transfer najsavremenijih znanja i veština iz domena metodologija za ispitivanje kvaliteta površinskih voda i sedimenta u skladu sa tehnikama koje se primenjuju u zemljama Evropske unije za monitoring prioritetnih, prioritetnih hazardnih i emergentnih supstanci.

Radni zadatak projekta je i razvoj i implementacija održive regionalne NETREL mreže u cilju organizovanja trening kurseva za zaposlene u laboratorijama u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji regiona Zapadnog Balkana.