Samostalno kompostiranje „U svom dvorištu“


09.11.2015. - 13:25 

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, Fakulteta tehničkih nauka i Asocijacija za upravljanje čvrstim otpadom (SeSWA) uz podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada organizovali su akciju samostalnog kompostiranja "u svom dvorištu”.  U akciji su učestvovali studenti Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Jedan od najefikasnijih načina kako urbani stanovnik može doprineti smanjenju zagađenja životne sredine je kroz vlastitu kantu za smeće. Većina stanovnika zna da se papir, staklo i plastika mogu reciklirati, ali šta učiniti sa biootpadom koji većina reciklažnih dvorišta ne primaju. Stoga i ne čudi da je u Novom Sadu veliki procenat otpada koji se odlaže na deponiji biološki razgradiv. U urbanoj sredini gde ljudi žive u stanovima od kojih većina nema balkon, a kamoli zajednička dvorišta pitanje je da li je moguće reciklirati takav otpad. Odgovor se nalazi u kućnom kompostiranju jednostavnoj tehnici razgradnje organskih materija.

Cilj akcije je ukazivanje na problem stvaranja prevelike količine biorazgradivog otp?d? na teritoriji grada Novog Sada i podizanje ekološke svesti građana o potrebi razvrstavanja otpada.

Projektom smo predstavili način da se naprave značajni koraci u poboljšanju upravljanja otpadom i zaštitom životne sredine u gradu Novom Sadu. Namera ovog projekta je bila da podstakne lokalno stanovništvo da ne odlaže koristan biorazgradivi otpad zajedno sa mešanim komunalnim otpadom, već da ga kućnim kompostiranjem pretvore u koristan i upotrebljiv proizvod.

Ovom akcijom stanovništvo je upoznato sa programom kompostiranja koji može da se sprovoditi u kućnim uslovima. Projektom smo želeli da je poboljšamo ekološku svest građana Novog Sada o zaštiti i očuvanju životne sredine, pravilnom postupanju i odlaganju biorazgradivog otpada. Građanima su prikazana rešenja kućnog kompostiranja i zašto je važno razvrstavati ovu vrstu otpada i koje su to prednosti upravljanja biorazgradivim otpadom u domaćinstvu.

Promovisano je individualno kompostiranje pod kojim se smatra da porodica ili pojedinci svoj organski otpad sami prerađuju u kompost i upotrebljavaju ga za svoje potrebe ili ga daju onom kome je potreban. Stanovništvu je prikazano da ovaj vid kompostiranja prestavlja najjeftiniji vid prerade organskog otpada i da zahteva vrlo malo sredstava, tako da se organski otpad može kompostirati i u mestima koje su vrlo udaljena od infrastrukture centra za upravljanje otpadom.

Građanima je prikazano kućno kompostiranje kao savremeni vid reciklaže otpada, i predstavljeno im je racionalno rešenje ovog neiskorišćenog potencijala za grad Novi Sad.



 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.