Deseti rođendan Evropske Noći istraživača


25.09.2015. - 13:43

Šesta po redu Noć istraživača u Srbiji, održaće se u petak 25.septembra, od 16 do 24 sata, kada će prema rečima organizatora  jubilarno zasijati u čak deset gradova  Srbije.

Novi Sad ovogodišnji program organizuje u BIG tržnom centru i klubu “Kvoter“ gde se očekuje mnoštvo zanimljivih sadržaja.

Vladimir Todorović, organizator ove značajne manifestacije koja promoviše i približava nauka javnosti ističe da je značajna simbolika što evropska Noć istraživača slavi svoj deseti rođendan baš u međunarodnoj godini svetlosti.

-Pre tačno jedne decenije održano je prvo izdanje Noći istraživača u okviru Marija Sklodovska Kiri programa pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koje je osvetlilo put za prevazilažnje postojećeg jaza između naučne zajednice i šire javnosti. Te 2005. godine istraživači u Evropi su izašli na gradske trgove i ulice, ušli u kulturne i tržne centre i kroz brojne interaktivne i zabavne aktivnosti pokazali slučajnim prolaznicima koliko je nauka zapravo uzbudljiva i važna za nas – ističe Todorović.

Ova sjajna inicijativa je prerasla u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas čak u više od 320 gradova Evrope, a kod nas se organizuje od 2010. godine.  Brzinom svetlosti povešće sve posetioce u budućnost i desiće se da  zaljubljenost u nauku preraste u ljubav ili da postanete bogatiji za jednog prijatelja naučnika. Kao i svake godine, svi sadržaji su besplatni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno formalno obrazovanje. U Srbiji Noć istraživača se održava po šesti put a finansirana je iz programa HORIZONT 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.