Studenti FTN prezentovali radove u kompaniji ATB Sever


25.09.2015. - 11:38

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada dobili su priliku da se upoznaju sa kompanijom ATB Sever, koja nakon završenog fakulteta može biti njihov budući poslodavac.

Sedam studenata je svoje završne radove upravo pripremalo u ovoj kompaniji, a organizovana je prezentacija diplomskih radova na kojoj su prisustvovali predstavnici kompanije ATB Sever, rukovodstvo i profesori FTN, kao i predstavnici akademske zajednice iz Nemačke.

Rukovodstvo fakulteta ocenjuje da je ovo pravi primer saradnje.
- Činjenicu  da  studenti  završne  radove  izvode  praktično  u  fabrici,  na  konkretnim  zadacima, ocenjuju kao najbolji model njihovog obrazovanja za potrebe privrede. To  je  najbolji  način  da  se  studenti  završnih  godina,  bilo  na  bečelor  –  bilo  na  master  nivou,  direktno povežu sa privredom, da rade na konkretnim problemima. Ovde što se tiče inženjerstva imaju vrhunske uslove  rada  i  mogućnost  da  se  uključe  u  realne  proizvodne  procese - istakao je prodekan  za nauku i medunarodnu saradnju  prof. dr  Dragan Šešlija.

Ovakva saradnja, kako ocenjuju u ATB Severu, ima dvostruku korist.
-Danas, da bi ste stekli neku kompetitivnu prednost u odnosu na konkurenciju morate raspolagati nekim najmorednijim  znanjima  koja  su,  normalno,  na  fakultetu.  Ona  samo  treba  da  se  uobliče  na  neki industrijski način kako bi bilo primenjivo u redovnoj proizvodnji i da bi našlo put na tržište - smatra šef razvoja i istraživanja ATB Sever Aleksandar Kovač.  

Na  današnjem  sastanku  prisutni  su  bili  predstavnici  nemačkog  preduzeća Šorh,  koje takođe  posluju  u sastavu ATB grupe, kao i nemačkog fakulteta, tako da je ovaj skup zapravio bio i inicijativa da se saradnja podigne na viši nivo.




 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.