Odličan plasman veslačice Milice Slijepčević na prvenstvu u Hanoveru


18.09.2015. - 13:59 

Odličan nastup Milice Slijepčević, veslačice Veslačkog kluba ,,Danubius 1885“ i studentkinje prve godine Fakulteta tehničkih nauka  na Evropskom studentskom prvenstvu u Hanoveru.  

Članica Veslačkog kluba ,,Danubius 1885“, državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama (od pionirki do seniorki), osvajačica medalja sa balkanskih šampionata, učesnica Evropskog prvenstva za juniore, ali i odlična učenica gimnazije ,,Jovan Jovanović Zmaj“ – odeljenja za odbarene učenike i sada brucoškinja Fakulteta tehničkih nauka – smera Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Milica Slijepčević je u kategoriji ženskih skifova odličnim rezultatom doveslala do petog mesta u finalu. Odlazak u Hanover omogućen je, osim Miličinim zalaganjem i ozbiljnim radom, podrškom Fakulteta tehničkih nauka, ali i Sveučilišta u Zagrebu čiji predstavnici su joj obezbedili čamac i kompletnu logističku podršku.  

Regularna veslačka staza u samom gradu, razvijena sportska infrastruktura oko jezera, blizina centra grada i smeštajnih objekata, umnogome su uticali da ovo takmičenje bude organizovano na izuzetno visokom nivou. Oficijelni sportski program pratili su i prateći, uglavnom orijentisani ka sklapanju međuuniverzitetske saradnje kroz zajedničke projekte i nastupe.

Akademci su osim postizanja dobrih veslačkih rezultata kao jedan od primarnih ciljeva postavili i druženje i sklapanje neformalnih kontakata. Po rečima Milice Slijepčević, jedine predstavnice Novosadskog Univerziteta, ali i Srbije, u tome su u potpunosti i uspeli.

,,Počastvovana sam što sam postala studentkinja fakulteta koji je pokazao da osim akademskih priznanja i dostignuća ima sluha i za druge potrebe studenata kao što je sport. Drago mi je što će moj nastup i nastup Fakulteta tehničkih nauka biti zapamćen kao prvi nastup jednog univerziteta iz Srbije. U Veslačkom klubu ,,Danubius 1885“ postoji specijalan program prilagođen studentskim obavezama, tako da su svi novosadski akademci dobrodošli. Posebno mi je drago što mogu da istaknem da su upravo studenti Fakulteta tehničkih nauka najredovniji i najuporniji. Nadam se da sledeće godine neću biti jedina predstavnica na Univerzitetskim igrama u Zagrebu i da će 2017. godine, kada će Veslački klub ,,Danubius 1885“ i Univerzitetski sportski savez Srbije biti organizatori Evropskog studentskog prvenstva na Paliću, studenti Fakulteta tehničkih nauka biti jedni od brojnijih i uspešnijih“, izjavila je Milica Slijepčević.

Saradnja koja postoji između Fakulteta tehničkih nauka i Veslačkog kluba ,,Danubius 1885“ potvrđuje da je veslanje zaista akademski sport, a to što se veliki broj veslača odlučuje za baš ovaj fakultet govori u prilog razvijenom sluhu predavača za sportske vrednosti i dobroj organizaciji nastavnih aktivnosti koje ostavljaju dovoljno prostora i za ozbiljno ili rekreativno bavljenje sportom. Ukoliko želite lično da se uverite posetite Veslački klub koji se nalazi na keju u neposrednoj blizini Fakulteta, ili dođite da navijate za svoje kolege sa Novosadskog univerziteta na tradicionalnoj trci univerzitetskih osmeraca 08. oktobra 2015.

Hanover je od 09. do 12. septembra 2015. kao domaćin IX Evropskog univerzitetskog veslačkog prvenstva ugostio više od 600 učesnika – studenata iz 18 zemalja. Ovaj predivan nemački grad u regiji Donja Saksonija, na reci Lajni (Leine) i jezeru Maše (Maschee), raspolaže izuzetnim resursima za sve sportove, pa tako i za veslanje.

Prvi veslački klub u Hanoveru osnovan je daleke 1870. godine, a prvi univerzitet 1831. Gotovo 40.000 studenata Hanover čini jednim od najznačajnih centara nauke u Nemačkoj, ali i celoj Evropi.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.