Svečani prijem za učesnike Praškog kvadrijenala


08.07.2015. - 14:06 

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, pomoćnik sekretara za savremenu umetničku produkciju i kulturnu politiku Dragan Srećkov i Uprava Fakulteta tehničkih nauka primili su danas na svečanom prijemu učesnike na umetničkoj olimpijadi "Praško kvadrijenale" gde su osvojili zlatnu medalju  u kategoriji "Gold Medal PQ 2015 for Provoking a Dialogue", odnosno u izazivanju dijaloga.  

Prijemu koji je organizovan u Svečanoj sali na Fakultetu tehničkih nauka prisustvovali su: prof. dr Radivoje Dinulović, ovogodišnji član žirija PQ, prof. dr Slobodan Selinkić, kustoskinje nacionalne i studentske selekcije Mia David i Tatjana Dadić Dinulović, kao i ostali učesnici i studenti.

Sekretar Slaviša Grujić istakao je na prijemu da uspeh učesnika PQ predstavlja ogroman uspeh za kulturu naše zemlje i zahvalio se za sav uložen trud i za sve što su uradili za pokrajinu i našu zemlju istakavši nadu da će kultura u našoj zemlji biti što više vidljivija.  

Prof. dr Radivoje Dinulović u ime tima koji su nastupili na PQ zahvalio se dekanu prof. Doroslovačkom i sekretaru Grujiću na ogromnoj podršci u realizaciji učešća i nastupa na PQ. Zlatnu plaketu je uručio dekanu prof. dr Radetu Doroslovačkom.  

Podsetimo, predstavnici Srbije osvojili su Zlatnu medalju na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu, najvažnijoj međunarodnoj manifestaciji scenskog dizajna i prostora. Nagradu „Gold Medal PQ 2015 for Provoking a Dialogue“ srpski umetnici potpomognuti kolegama iz celog regiona, zaslužili su zbog angažovanih postavki koje izazivaju umetnike i posetioce na dijalog.

Srpski umetnici i srpski studenti posvećeni su svim srcem ideji da su umetnost i umetnički proces povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću - navodi se u saopštenju žirija, koji hvali saradnju tima studenata i afirmisanih umetnika.

Pod okriljem teme „Zajednički prostor: Muzika - Vreme - Politika“, tokom 11 dana, od 18. do 28. juna, posetioci su imali priliku da vide radove iz 78 zemalja i to po prvi put u istoriji Kvadrijenala (osnovanog 1967.) u samom istorijskom gnezdu koji obrazuje trougao od Starog trga, Narodnog pozorišta i Karlovog mosta. Srbija je ove godine nastupila u prostoru Kafkine kuće, u dve sekcije Nacionalnoj i Studentskoj, a u organizaciji: Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka,  Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.