500 STARTUPS na FTN


20.05.2015. - 07:15 
Predstavnici jednog od najpoznatijih sid fondova i akceleratora iz Sicilijumske doline u Kaliforniji, 500 Startups posetiće Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu 20. maja 2015. godine i od 14:30 u Svečanoj sali Fakulteta održati predavanje na temu “Early traction & Scaling Growth”.

U sredu 20.maja 2015. godine, u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, s početkom u 14:30 časova, predstavnici 500 Startups održaće predavanje na temu “Early traction & Scaling Growth” kada će im dobrodošlicu poželeti i dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Rade Doroslovački, kao i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov i zamenik sekretara prof. dr Goran Stojanović.

Ovaj sid fond i akcelerator pokrenuo je 2010. godine Dave MekKlur, bivši savetnik za visoke tehnologije u Micorsoft-u, PayPal-u i Facebook-u, kada je veoma brzo okupio tim sačinjen od ljudi koji su radili u najvećim web kompanijama na svetu (YouTube-u, eBay-u, LinkedIn-u, Yahoo!-u, Twitter-u, Apple-u itd.). Njihove reference obuhvataju na stotite pokrenutih startapa u 50 zemalja širom sveta, a uspeh njihovog poslovanja ogleda se u inovativnom pristupu programu akceleraciji i inkubaciji.

Poseban akcenat stavljaju na dizajn i user experience, distribuciju i akviziciju korisnika, a naročito praktikuju lean startap praksu i metriku. Neki od najuspešnijih startapa koji su rezultat 500 Startups-a, a koji su potom osvojili čitav svet su Behance, Viki, AngelList, Unbounce, Udemy, 9GAG, Farmeron i mnogi drugi.

Posetu Srbiji ove široko poznate i cenjene organizacije organizovao je ICT Hub iz Beograda, u saradnji sa Poslovnim Inkubatorom i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada. U okviru njihove trodnevne posete Srbiji, 20. maja 2015. godine, deo tima 500 Startups dolazi u Novi Sad, a svoje vreme će posvetiti radu sa startapima u Poslovnom Inkubatoru u Novom Sadu, posetiće spinout kompaniju Fakulteta tehničkih nauka – RT-RK, a potom od 14:30 časova održaće otvoreno predavanje u Svečanoj Sali FTN-a, gde će podeliti svoje znanje i dragoceno iskustvo u oblasti preduzentištva i pokretanja startapa i odgovoriti na pitanje “Kako da dođete do svojih prvih korisnika?”.

Nakon predavanja tri tima će imati priliku da se predstave i izlože svoju ideju “od milion dolara” u trominutnom piču.

Predstavnici 500 Startups koji dolaze u posetu Fakultetu tehničkih nauka:
• Dominik Korjel - radi na globalnom proširenju mreže 500 Startups i želja mu je da što kvallitetniji startapi iz celog sveta postanu deo 500 porodice. Njegov fokus je pokretanje i lansiranje biznisa. Pre angažmana u 500 Startups pokrenuo je dva svoja projekta - Garment Valet i Talkable.com (koji je finansiran od strane 500 i YCombinator-a). Obe kompanije su i dalje aktivne i profitabilne.
• Selčuk Atli - serijski preduzetnik i jedan od mentora u 500 akceleratoru. Njegova specijlanost su produkt dizajn, strategija izlaska na tržite, marketing i fund raising. Najpoznatiji startapi koji je pokrenuo je Boostable (podržan od strane 500, YC i SVAngles) i SocialWire. Pored toga Selčuk je Endevor preduzetnik i Fulbrajtov stipendista.
• Marvin Liao - jedan od partnera u 500 Startups. Posle 10 godina provedenih u Yahoo!-u Marvin se fokusirao na investiranje u startape širom sveta. Najviše ga zanimaju digitalni mediji, Enterprajz SAAS, marketplace, mobile, adtech, fintech i Internet of Things startapi.