Fakultet proslavio 55. rođendan


18.05.2015. - 07:53 

Svečanom akademijom i dodelom priznanja za najbolje postignute rezultate u 2014. profesorima, studentima i stručnoj službi, dodelom nagrada najboljem mladom nastavniku, asistentu i studentu doktorskih studija iz Fonda “Momčilo Momo Novković” Fakultet tehničkih nauka  obeležio je 55 godina postojanja.

Dekan prof. dr Rade Doroslovački,pokrajinski sekretar za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Vladimir Pavlov, prof. dr Radovan Pejanović, v.d. rektora Univerziteta u Novom Sadu i prof. dr Mila Stojaković dodelili su nagrade u kategoriji: profesoru koji je ostvario najbolje rezultate u naučnoistraživačkom radu doc. dr Đorđu Vukeliću, nagradu za najbolje ocenjenog nastavnika prof. dr Sonji Ristić, najboljem saradniku u nastavi Miroslavu Nikoliću, nagradu za ostvarene rezultate u saradnji sa privredom doc. dr Borisu Dumniću, kao i nagradu za najbolje ostvarene rezultate u radu stručnih službi šefici računovodstva Desanki Vlaškalin.

Tradicionalne nagrade za ostvarene rezultate mladim nastavnicima, saradnicima i studentu doktorskih studija iz Fonda "Momčilo Momo Novković" dodeljene su: doc. dr Aleksandru Kupusincu, Srđanu Milićeviću i Stefanu Đurđeviću.

Pokrajinski sekretar za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Vladimir Pavlov ovom prilikom istakao je ogroman doprinos koji je Fakutet tehničkih nauka ostvario tokom svog postojanja.
„Samo moderan fakultet, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu to jeste, može da očekuje da će svojim programima i svojim znanjem uspeti da privoli, da svake godine, isti ili veći broj studenata iz šireg regiona ovde upisuje studije. Naime, samo tako možemo ostati održivi kada je u pitanju produkcija znanja i dalje upućivanje ljudi na tržište. Isto tako, misija naučnoistraživačkog rada, koja će konačno putem naših centara nauku izvesti u svet, jeste ono što treba da svim ljudima donese konkretne koristi u ovoj oblasti. Nauka je jedina koja će dati odgovore na sve naše probleme u društvu“, kazao je resorni sekretar Pavlov.

Dekan FTN prof. dr Rade Doroslovački je, uz kratko podsećanje na istorijat jedne od najznačajnijih visokoobrazovnih institucija u zemlji, izdvojio da je izgradnja novih prostorija u okviru Fakulteta i pripreme za početak izgradnje Naučno-tehnološkog parka, kao i značajne međunarodne aktivnosti - ono što je umnogome obeležilo poslednji period ove visokoobrazovne ustanove.
„Fakultet tehničkih nauka je 1974. godine iznikao iz Mašinskog fakulteta koji postoji od 1960. Godine. Rasadnik je stručnjaka i po tome smo čuveni, ne samo u Srbiji i Balkanu, već u celom svetu. Iz ove visokoškolske ustanove izniklo je 100 kompanija koje zapošljavaju 4.000 inžinjera i čiji doprinos umnogome popravlja standard našeg grada i cele zemlje“, istakao je prof. dr Rade Rade Doroslovački.
U svom obraćanju, dekan FTN podsetio je na činjenicu da je ova visokoobrazovna institucija počela sa 649 studenata, a da se danas tu obrazuje preko 13.000 studenata. Svake godine na FTN u Novom Sadu upiše se preko 2.200 studenata, na preko 90 studijskih programa, što Fakultet tehničkih nauka svrstava u najveći u regionu.

Prof. dr Radovan Pejanović, v.d. rektora Univerziteta u Novom Sadu takođe je čestitao ovaj značajan jubilej svima koji su svoj rad posvetili FTN i odlučili se za put nauke.
„Nema veće pomoći za društvo od funkcije koju vodi Fakultet tehničkih nauka. Tajna uspeha ovog fakulteta je pre svega što je deo Univerziteta u Novom Sadu, kao elitni deo Univerziteta, potom kvalitet ljudkih resursa, dakle reč je o instituciji koja je uvek baštinila kvalitetne kadrove, istraživače i profesore koji su svojim pregalaštvom dali svoj veliki doprinos. Treća tajna uspeha FTN je odlična organizacija, gde deluje zdrava konkurencija“, istakao je ovom prilikom prof. dr Pejanović uz želje za dalje nizanje uspeha ovom, kako ga je nazvao, našem najznačajnijem hramu nauke.

U subotu 16. maja 2015. godine sa početkom u 10 časova u svečanoj sali FTN, Uprava FTN dodelila je zlatne indekse generaciji studenata koji su fakultet upisali davne 1965/66. godine, a potom je upriličena i dodela diploma magistrima i master inženjerima.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.