Predstavljanje projekta i svečano otvaranje Virtualne laboratorije za obnovljive izvore energije REVLAB


25.03.2015. - 15:17 
Predstavljanje rezultata projekta i otvaranje laboratorije pod nazivom "Virtualna laboratorija za obnovljive izvore energije – REVLAB" održaće se u Svečanoj sali FTN, u utorak 31. marta 2015. sa početkom u 10 časova.

Kroz REVLAB projekat, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet za prirodne nauke i informatiku Univerziteta u Segedinu uspostavili su prekograničnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora električne energije. Ključni cilj REVLAB projekta je razvoj infrastrukturnih kapaciteta za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije.

REVLAB je jedinstvena laboratorija zasnovana na vrhunskom hardveru i softveru koji će po prvi put omogućiti pristup la¬boratoriji sa udaljenih lokacija, tešnju i efikasniju saradnju, bezbedno izvođenje eksperimenata i razvoj rešenja koja najbolje odgovaraju potrebama regiona.

U okviru projekta je razvijena laboratorija zasnovana na hardverskim i softverskim rešenjima u oblasti obnovljivih izvora električne energije, koja omogućuje korisnicima da savladaju osnovne i napredne tehnologije električnog podsistema vetro i solarnih elektrana. Razvijen je web portal koji omogućava udaljeni pristup laboratoriji i izvođenje eksperimenta. Razvijene su aplikacije za unapređenje energetske efikasnosti solarnih i vetroenergetskih sistema.

Razvojem laboratorije postignuta je dostupnost najnovijih rezultata u oblasti obnovljive izvora električne energije putem Interneta uspostavljanjem virutuelne laboratorije kao novog metoda za prenošenje znanja između naučnih i privrednih institucija čime se direktno povećava inovativni kapacitet
privrede u ovoj oblasti.

Radionica koja se organizuje 31. marta 2015. godine ima za cilj da prikaze korišćenje savremenih alata za promociju obnovljivih izvora električne energije. Takođe, nakon radionice predviđeno je zvanično otvaranje laboratorije.

Agenda događaja se nalazi u prilogu.