2015 Međunarodna godina svetlosti


16.03.2015. - 13:47 

O Godini Svetlosti

Međunarodna Godina Svetlosti (MGS) je globalna inicijativa čiji je cilj da građanima sveta ukaže na važnost svetlosti i optičkih tehnologija u njihovim životima zarad njihove budućnosti i razvoja društva. Ovo je jedinstvena prilika za edukaciju i povezivanje na globalnom nivou.

20. Decembra 2013. godine, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svetlosti i svetlosnih tehnologija (International Year of Light and Light-based Technologies – IYL 2015).

Proglašenjem Međunarodne godine svetlosti, fokusirajući se na nauke i njihove primene u oblasti fotonike, UN su pokazale važnost podizanja globalne svesti o tome kako tehnologije bazirane na svetlosti promovišu održivi razvoj i rešenja globalnih izazova u oblasti energije, obrazovanja, poljoprivrede i zdravlja. Svetlost ima važnu ulogu u svakodnevnom životu i predstavlja veoma bitnu granu nauke u 21. veku. Svetlost je napravila revoluciju u medicini, stvorila internacionalnu komunikaciju putem interneta, i nastavlja da bude osnova kulturološkog, ekonomskog i političkog aspekta svetskog društva.

Program MGS 2015 će promovisati poboljšanja javnih i političkih razumevanja uloge svetlosti u modernom svetu, takođe slaveći bitnu godišnjicu u 2015. – 1000 godina od prvih istraživanja u optici koja su danas dovele do otkrića optičkih komunikacija, osnove interneta.

Ova međunarodna godina će zbližiti mnogobrojne učesnike, uključujući naučna društva, obrazovne institucije, tehnološke platforme, neprofitne organizacije i partnere iz privatnog sektora.

Za sve informacije: Link ka sajtu.