Zvanično objavljen tender za izgradnju zgrade druge faze Naučno – tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu


13.03.2015. - 10:06 

Evropska investiciona banka (EIB) u Službenom glasniku Evropske unije objavila je 07. marta 2015. godine tender za izgradnju zgrade druge faze Naučno – tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu - deo na Fakultetu tehničkih nauka (NTP-UNS-FTN), a Jedinica za upravljanje projektima (JUP) uvrstila je izgradnju druge faze  NTP-UNS-FTN u listu projekata koji se finansiraju sredstvima iz kredita EIB-a.

Novi objekat NTP-UNS-FTN spratnosti Su+P+4 i Su+P+6  imaće oko 29.000,00 m2 bruto prostora i nalaziće se unutar Kampusa UNS-a na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara Cara Lazara.

Objavljivanjem tendera za izgradnju nove zgrade, zvanično je započet proces izgradnje najlepše zgrade u Novom Sadu, ujedno najvećeg projekta u okviru Univerziteta u Novom Sadu u poslednjih 25 godina. Na ovom projektu Fakultet tehničkih nauka radi u poslednjih nekoliko godina, pre svega oko pripreme projektne dokumentacije i pribavljanja svih potrebnih uslova da se ovakav jedan veliki projekat realizuje.

U poslednjih godinu dana uprava Fakulteta je intenzivno radila zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije na pripremi tenderske dokumentacije, dobijanju svih potrebnih dozvola i izradi Studije opravdanosti. O rezultatima opravdanosti ovog projekta su se vrlo povoljno izrazili i ekonomski stručnjaci EIB-a. Posebno se cenilo to što će ovaj projekat Fakultetu tehničkih nauka i Univerzitetu u Novom Sadu omogućiti  da konkurišu najvećim svetskim univerzitetskim centrima.

NTP-UNS-FTN  ima za cilj da omogući istraživačima zaposlenim na Fakultetu tehničkih nauka da rezultate svojih istraživanja pretoče u proizvode, usluge procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu. Osim toga, on treba da omogući veću vidljivost Univerziteta i Fakulteta u međunarodnom i domaćem privrednom i istraživčkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji su u oblasti visokih tehnologija da u saradnji sa Fakultetom ostvare bolje rezultate pre svega na svetskom tržištu. Zatim, NTP-UNS-FTN treba da omogući većem broju najboljih studenata da nakon završetka svojih studija nađu posao u domenu istraživanja i razvoja u Novom Sadu umesto u inostranstvu, kao i da poveže doktorske studije sa praktičnim aktivnostima.

Predviđa se da će u novom, modernom i atraktivnom objektu za tri do pet godina raditi nekoliko hiljada mladih inženjera školovanih na Fakultetu tehničkih nauka, što je od velikog značaja za sam FTN, Univerzitet u Novom Sadu, grad Novi Sad i Srbiju. Sredstva za izgradnju nove zgrade u iznosu od 13 miliona evra obezbedila je Evropska investiciona banka, preko JUP-a i Fakultet tehničkih nauka. Naučno tehnološki park biće izgrađen na mestu stare zgrade TMD-a i montažnog objekta koji se nalaze pored nje u Fruškogorskoj ulici na Limanu 1.

Link Službenog glasnika EU na kome možete pogledati tendersku dokumentacija:
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:79942-2015:TEXT:EN:HTML&tabId=0