Potpisivanje Ugovora o uslovima finansiranja i načinu realizacije projekta izgradnje Naučno - tehnološkog parka u Novom Sadu


26.12.2014. - 13:25 

U Svečanoj sali Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, održala se svečana ceremonija potpisivanja Ugovora o uslovima finansiranja i načinu realizacije projekta izgradnje Tehnološkog parka u Novom Sadu.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su: državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dr Aleksandar Belić, Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, gdin Vladimir Pavlov, rektor Univerziteta, prof. dr Miroslav Vesković, Dekan fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Rade Doroslovački te direktor jedinice za upravljanje projektom, Vlade Republike Srbije, prof. dr Aleksandar Simonović.
Za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Univerziteta, je obezbeđeno 15 miliona evra.

Osnovnim ugovorom predviđeno je da Ministarstvo za realizaciju Projekta izgradnje N-T parka obezbedi 11 miliona eura, a FTN-UNS-a, 4 miliona eura. Za realizaciju I faze projekta (laboratorije Departmana za građevinarstvo) Ministarstvo je finansiralo iznos od 1,393,272.00 eura, pa je za finansiranje izgradnje II faze Tehnološkog parka u Novom Sadu preostao iznos od 13,606,728.00 eura.

Cilj Naučno-tehnološkog parka je da postane međunarodno priznati regionalni centar za dinamičan razvoj i internacionalnu promociju inovativno-tehnoloških projekata i kompanija u prioritetnim oblastima od značaja za Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Grad Novi Sad, Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Druga faza obuhvata izgradnju tehnološkog parka i bloka laboratorija na lokaciji starog TMD-a u Fruškogorskoj ulici. Ukupna površina ovog objekta, bez podzemne garaže oko 26. 000m2.