Izložba Maketa pešačke zone Grada Novog Sada


15.12.2014. - 08:50 

Izložba Maketa pešačke zone Grada Novog sada nastala je kao rezultat rada u okviru izbornog predmeta “Maketarstvo” na drugoj godini osnovnih akademskih studija arhitekture na Departmanu za Arhitekturu i prikazuje složenu urbanu matricu starog jezgra grada u razmeri 1:100. Maketa je rađena u proteklih pet godina i u njenu izradu je bilo uključeno oko 440  studenata koji su u individualnom ili timskom radu pravili pojedinačne makete objekata, naknadno skloplljenih u urbanističku celinu.

U izradi makete studenti su proveli više od 11.000 individualnih radnih sati na vežbama u kojima su prošli kroz različite procese u izradi makete: od snimanja objekata na terenu, preko izrade radnog i finalnog modela. Maketa pešačke zone Grada Novog Sada je jedinstveni primer urbanističke makete u ovom regionu sa visokim nivoom detalja i realizovan od strane studenata, budućih arhitekata. Nivo detalja na maketi se razlikuje od vrste urbanog prostora, te su na maketi naglašene fasade ulica i trgova centra Novog Sada.

Maketom grada su studenti i autori izložbe želeli da na jedan novi način prikažu grad, omoguće potpuno drugačije sagledavanje ulica preko kojih se svakodnevno prolazi, ali i da daju trajan doprinos u očuvanju istorijske baštine i graditeljskog nasleđa Novog Sada.
Autori izložbe su: dr Bojan Tepavčević i Dejan Mitov

Izložba je otvorena u subotu 13. decembra 2014. godine u Paviljonu Rektorata.