OTVOREN POZIV za Projekte izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju (NEKADAŠNJI TEMPUS PROJEKTI)


18.11.2014. - 12:20
Projekti izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju pružaju nove šanse za visokoškolske institucije iz Srbije. Visokoškolske institucije iz Srbije mogu da budu i koordinatori i partneri u tim projektima, a sve ostale vrste institucija mogu da budu partneri. U konzorcijumu moraju biti minimun tri programske zemlje i minimum jedna partnerska zemlja ili dve ako je reč o projektu koji uključuje više partnerskih zemalja. Trajanje projekta će biti dve ili tri godine.

Poziv je trenutno otvoren i prijave se mogu podneti do 10. februara 2015. godine: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-2-capacity-building-in-field-higher-education-2015_en

Projekti mogu da budu zajednički i strukturni, zavisno od širine definisanih ciljeva. U obe vrste projekata postoji mogućnost nabavke opreme za visokoškolske institucije.

Evropska komisija, u saradnji sa ministarstvima nadležnim za obrazovanje, svake godine definiše nacionalne i regionalne prioritete za te projekte koji se moraju uzeti u obzir prilikom konkurisanja (videti tabelu u prilogu).

Jedna od izmena u odnosu na ranije Tempus projekte je što konzorcijumi projekata izgradnje kapaciteta imaju mogućnost da realizuju i dodatni deo projekta za mobilnost (finansiranje studijskih boravaka i radnih praksi za studente, kao i mobilnost nastavnog osoblja).

Prijava za ovaj deo projekta je sastavni deo osnovne prijave za projekat i podnosi se istovremeno sa njom. Ako se prilikom selekcije projekta utvrdi da deo za mobilnost ne ispunjava uslove za finansiranje, osnovni projekat ipak može biti finansiran.

Kao i u prethodnim pozivima za Tempus projekte, konkuriše se preko Univerziteta (unosi se univerzitetski PIC broj - 998833833), a ceo proces prijave mora ići preko Službe za međunarodnu saradnju FTN, te Vas molimo da se za sve nedoumice i pitanja obratite Službi na e-mail: iro.ftn@uns.ac.rs, ili na telefon 485-2056.