16. Međunarodna konferencija SPECOM


01.10.2014. - 10:26 

16. Konferencija SPECOM održaće se u Novom Sadu, u hotelu Park od 6. do 9. oktobra 2014. Stručni skup je plod konkretne naučne rusko-srpske saradnje. Ruska akademija nauka i Moskovski državni lingvistički univerzitet prvi put u Srbiji održavaju ovu renomiranu konferenciju u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Fakultetom tehničkih nauka.  Svečano otvaranje zakazano je za 9 časova.

Bićemo domaćini najuglednijim stručnjacima iz programskih oblasti konferencije "Speech and Computer" (Govor i računar), sa oko 150 učesnika iz 20-tak država širom sveta, među kojima je više desetina doktora nauka i mladih doktoranata iz Rusije.

U okviru konferencije pripremljen je sadržajan program gde će pored prezentacije 60 naučnih radova biti organizovan i jedan okrugli sto sa temom "Razvoj i primena govornih tehnologija" na kom će biti predstavljeni najznačajniji naučni projekti iz oblasti govornih i jezičkih tehnologija u Rusiji, Srbiji i Evropi, radi daljeg povezivanja i naučne saradnje.

Značaj razvoja ovih tehnologija je izuzetan, a srodnost slovenskih jezika osnov za plodotvornu saradnju. Njihove primene znače očuvanje naših jezika u savremenim komunikacionim sistemima, unapređenje brojnih ICT servisa, kao i veliku pomoć osobama sa invaliditetom koje imaju problema sa vidom, govorom ili sluhom.

Više informacija o samoj konferenciji možete pronaći na linku: http://specom.nw.ru/