Škola gestovnog govora "Hoću da ti kažem"


08.09.2014. - 14:30 
Novosadskog udruženja studenta sa invaliditetom realizovaće projekat pod nazivom „Hoću da ti kažem“ od 15. septembra do 15. decembra 2014. godine. Naime reč je o školi gestovnog govora koja će se održati u predviđenim prostorijama u okviru Kampusa Univerziteta u Novom Sadu. Predviđeni broj je polaznika je 15 što uključuje zainteresovane studente sa i bez oštećenja sluha, kao i nastavni kadar UNS-a.

Škola je organizovana sa ciljem uvođenja gestovnog govora na Univerzitet kroz edukaciju potencijalnih tumača među studentima i podsticanje ovog vida personalne asistencije među studentima i predavačima i podsticanja naučnog i sistemskog pristupa komunikaciji, ljudi sa oštećenjem sluha.

S obzirom da je realizacija projekta u prethodnom periodu (2002-2006) pokazala da postoji zainteresovanost za učenje gestovnog jezika od strane studenata.Škola gestovnog  od veliko je značaja kako bi afirmisala ovaj vid komunikacije.Namera Udruženja je da se na ovaj način još jednom pokrene pitanje i ovog vida pristupačnosti komunikacije i nastave na visoko-obrazovnim institucijama.

Potrebe studenata sa oštećenjem sluha bi bile vidljivije među studentskom populacijom, pri čemu bi i na ovaj način doprineli širenju koncepta inkluzivnog obrazovanja.