Internacionalna Arhitektonska Radionica – Rehabilitacija napuštenih i umirućih sela u Srbiji


12.06.2014. - 13:00 

Ove godine u maju, po prvi put u Srbiji, nevladina organizacija Arhitektura za Kulturu (Architecture for Culture), koja je posvećena istraživanju socijalnih i kulturoloških pitanja kroz arhitekturu, u saradnji sa Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta Politecnico di Milano, organizovala je Internacionalnu Arhitektonsku Radionicu u Vojvodini. Veliku podršku projektu pružio je Departman za Arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, i time postao jedan od ključnih partner-institucija. Takođe, partner ovog događaja je i fondacija Terra Panonica iz Mokrina, na čijem imanju se radionica i odvijala.

Ambasada Italije u Beogradu zvanično je podržala ovaj događaj. Tim povodom, Arhitektura za Kulturu postala je članica udruženja Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača – AIS3.

28 studenta, od kojih je 9 sa Fakulteta tehničkih nauka sa Departmana za Arhitekturu i urbanizam, a 19 sa Fakulteta Politecnico di Milano a istovremeno iz zemalja širom sveta, pohađali su radionicu tokom poslednje nedelje maja 2014. godine na imanju fondacije Terra Panonica u Mokrinu kako bi pronašli rešenje za depopulaciju sela u ruralnim delovima zemlje. U ostvarenju ovog zadatka pomagao im je tim od dva profesora – mentora sa pomenuta dva fakulteta, Oliviero Godi i Jelena Atanacković-Jeličić i dve asistentkinje Marijana Zorić i Staša Radmilović sa Univerziteta Politecnico di Milano.
Srbija se susreće sa novom dinamikom migracija ljudi unutar zemlje; posledice ovih promena su gubitak poslovnih mogućnosti i opadanje kvaliteta života u manjim sredinama, što uzrokuje lagani, ali konstantan odliv stanovništva u veće gradske centre, gde nastaje borba za započinjanje novog života. Ovaj proces stvara tenzije i povećava siromaštvo u velikim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad. Dok u nekim slučajevima sela bivaju potpuno napuštena, uglavnom je reč o drastičnom smanjenju broja stanovnika u poslednjih 20 godina. Sa ovakvom sudbinom suočava se preko 1600 sela u Srbiji.
Upravo iz ovih razloga, cilj naše radionice je pronalaženje novih programa, aktivnosti i rešenja koji bi vratili život ovim naseljima. Cilj je ne samo povratak starosedelačke populacije, već i stvaranje prilika koje bi privukle nove generacije doseljenika u ove revitalizovane mikro-ekonomije.
Učesnici radionice su proveli sedam dana intenzivno radeći na datom zadatku, kako bi proizveli što kreativnije, kvalitetnije i inovativnije projekte.

Kroz ove projekte studenti su ponudili nova, inovativna pa čak i provokativna rešenja za revitalizaciju napuštenih i umirućih sela u Srbiji, sa ciljem da se ova tema konačno aktualizuje i probudi svest javnog mnjenja.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.