XII Nacionalno takmičenje u robotici EUROBOT na SPENSU


24.04.2014. - 13:36
Nacionalno takmičenje u robotici “Eurobot” održava se u subotu 26. aprila 2014. sa početkom u 10 časova. Takmičenje u robotici otvoriće dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački. Svi zaintersovani će imati priliku da vide 18 timova iz Novog Sada, Subotice i Beograda, a učestvovaće i dve ekipe iz Francuske: ekipa SUPAERO sa univerziteta u Tuluzu koja je 2004. godine bila prvak Evrope i ekipa ISTY sa Mécatronique univerziteta u Versaju.

Ove godine će prvi put u našoj zemlji biti organizovano takmičenje Eurobot Junior u kome su učesnici deca uzrasta do 18 godina. Ovo takmičenje će biti održano istovremeno kad i glavnio Eurobot takmičenje. Učestvovaće sedam ekipa čiji su članovi polaznici kurseva Mala škola elektronike koju čine deca uzrasta od 7 do 14 godina.

Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Tema ovogodišnjeg takmičenja je istraživanje praistorije, odnosno roboti imaju zadatak da putuju kroz vreme i odlaze u praistorijsko doba kako bi pomogli čoveku da preživi u teškim uslovima.

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz 31 zemlje. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji.

Nacionalna takmičenja imaju samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija, Češka, Rusija i Srbija. Svakako je najimpresivnije Francusko nacionalno takmičenje na kojem učestvuje oko 200 ekipa. Tim sa FTN-a na  EUROBOT takmičenju  učestvovali su devet puta i uvek imali zapažen uspeh. Nacionanlna takmičenja organizuju se jedanaest godina.




 

  • Nije moguće prikazati sliku.